Bivša američka oficirka upozorava: Ne možemo pobijediti u ratu protiv Rusije

Bivši oficir američke Odbrambene obaveštajne agencije /DIA/ Rebeka Kofler upozorava da bi rat SAD protiv Rusije /zbog Ukrajine/ imao katastrofalne posljedice i da u njemu nije moguće pobijediti.

“Ako mislite da su dva biliona dolara i 6.000 američkih života visoka cijena za dvadesetogodišnji angažman u Avganistanu, i to bez pobjede, još niste vidjeli ništa. Američki troškovi i gubici u ratu sa nuklearnom Rusijom bili bi katastrofalni. U takvom ratu nema pobjede i nije vrijedan žrtvovanja američkih života”, ističe Koflerova za televizijsku mrežu “Foks”.

Koflerova je stručnjak za rusku doktrinu i strategiju i učestvovala je u desetinama vojnih vježbi koje su simulirale sukob SAD i Rusije.

Ona je ozbiljno zabrinuta zbog visokog rizika od ulaska SAD u rat protiv Rusije zbog Ukrajine.

Prema njenom mišljenju, Amerika bi se trebala fokusirati na svoje interese i prestati da se petlja u problematične odnose zemalja na drugom kontinentu.

Koflerova kritikuje stavove pojedinih vašingtonskih stručnjaka jer daju savjete koji nisu zasnovani na stvarnosti. Tako neki od njih zagovaraju ubrzano primanje Ukrajine u NATO, što bi, prema njima, garantovalo bezbjednost te zemlje jer bi tada SAD i NATO imali obavezu da uđu u sukob u ime Kijeva.

Drugi pozivaju na raspoređivanje snaga kod ruske granice.

Koflerova, međutim, podsjeća da niko nije mogao dobiti rat sa Rusijom na ruskom tlu. “To su shvatili i Napoleon i Hitler, čije su vojske uništene u tim pohodima”, navodi ona.

Ona objašnjava da Rusi imaju poseban odnos prema Ukrajini.

“To je nešto što Moskva smatra pitanjem nacionalnog opstanka. Upravo taj mentalitet je u korijenu Putinovih postupaka i politike, poput prisajedinjenja Krima”, navodi Koflerova.

Prebacivanje američkih vojnika u rusko dvorište, upozorava ona, Rusi bi protumačili kao uvod u američku akciju protiv Rusije, ističe Koflerova za “Foks”.

“Samo prisustvo američkih snaga tako blizu sukoba povećalo bi pritisak na Vašington, koji je upravo istjeran iz Avganistana, da interveniše `u ime Ukrajine`, što bi podstaklo Moskvu da aktivira preventivni `samoodbrambeni` odgovor, ciljajući SAD napadom kibernetičkog i svemirskog oružja”, predviđa ona.

Koflerova smatra da je, nedavnom ruskom probom protivsatelitskog raketnog udara, Putin pokazao sposobnost da uništi i ošteti američke satelite, na koje se SAD oslanjaju ne samo za ratna pitanja, već i za bezbrojne civilne svrhe.

“Da li je Ukrajina među američkim vitalnim bezbjednosnim interesima? Da li su američka bezbjednost, teritorijalni integritet i dugoročno preživljavanje čak i izdaleka zavisni od Ukrajine? Odgovor na oba pitanja je odlučno – ne”, ističe bivši oficir DIA Rebeka Kofler.

Ostavite komentar: