Bez ležaljki na ostrvu Vido: “Turisti više neće šetati u toplesu i tangama dok mi idemo ka Spomen-kosturnici”

22.08.2020. | 13:16

Predstavnici Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva dogovorili su se sa gradonačelnicom Krfa da ležaljke i suncobrani budu uklonjeni sa plaže na ostrvu Vido, izjavio je danas predsjednik udruženja Željko Popović.

Na sastanku u petak dogovoreno je da umjesto besplatnih ležaljki za turiste, koje su postavljene početkom avgusta, na tom mjestu budu postavljene drvene, kao što su bile nekada, prenosi RTS.

Ležaljke su na Vido postavljene odlukom opštinskih vlasti, u okviru akcije čišćenja ostrva, a koju je naložio gradski odbornik Spiros Nerancis.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svjetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se liječili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.

Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u “Plavoj grobnici”.

U prošlosti je bilo više pokušaja da se Vido pretvori u lokaciju namenjenu turistima, čemu su se gradske vlasti i sami mještani ostrva Krf godinama protivili zbog velikog poštovanja prema srpskim žrtvama.

Prošle godine su takođe postavljene ležaljke i suncobrani, ali su uklonjene poslije dva dana, nakon insistiranja i sastanka Udruženja gradjana za zaštitu Vida sa tamošnjim gradonačelnikom.

Čuvar, nema tangi i toplesa

Novosti prenose i da će sve vrijeme na plaži biti čuvar koji će voditi računa da posjetioci poštuju kodeks oblačenja.

“Gradske vlasti su već naručile novu opremu za plažu i sa nestrpljenjem iščekujemo da stignu. Turisti više neće da šetaju u toplesu i tangama dok mi sa vjencima idemo prema Spomen-kosturnici u kojoj su posmtrni ostaci naših vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu. Te slike vrijeđale su i mještane i Srbe, ali, na sreću naši apeli i molbe su konačno uslišeni”, rekao je Popović za Novosti.

Ležaljke su postavljene ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela Ikos u Dasiji, jednog od najluksuznijih u Grčkoj.

“Prošle godine ležaljke i suncobrane nadomak Spomen-kosturnice postavili zakupci restorana, a ove godine je to umjesto njih uradio zamjenik gradonačelnika Spiros Neratzis”, tvrdi Popović.

Mnogi Krfljani osudili su taj čin kao nepoštovanje prema stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu, a koliko poštovanje većina njih ima prema srpskom narodu, dokazali su mnogo puta. Predstavnici krfskih vlasti su ranije rekli za da ležaljke na plaži nisu postavljene radi poslovnih aktivnosti, već da bi služile posjetiocima Vida i da su poslije mnogo godina platili da se očisti cijelo ostrvo i uredi put do mauzoleja.

U vodama oko ostrva Vido, u kojima su sahranjeni srpski stradalnici kada više nije bilo mjesta na ostrvu, stariji Krfljani nikada nisu pecali, niti su se kupali.

Ali nažalost, bilo je srpskih turista koji su baš tu, na mjestu gdje je more najljepše i najčistije, kako su navodili, poželjeli da se okupaju.

Na Krfu su napisane neke od najtužnijih ali i naveličanstvenijih stranica srpske istorije. U gradu postoji Srpska kuća, a tamo je i spomenik borcima Drinske divizije, kao i spomenik zahvalnosti Janisu Janulisu, na čijoj njivi su bili sahranjeni srpski borci.

Čak i nakon što su njihovi zemni ostaci prenijeti u mauzolej na Vidu, porodica Janulis tu zemlju ne obrađuje.

Oznake: Ležaljke, Turisti