Belgija uvela obavezni 21-dnevni karantin za zaražene majmunskim boginjama

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni 21-dnevni karantin protiv majmunskih boginja – pošto 14 zemalja sada potvrđuje izbijanje virusne bolesti, a ljekari upozoravaju na “značajan porast” slučajeva u Velikoj Britaniji.

Oni koji se zaraze virusom koji izaziva majmunske boginje sada će morati da idu u samoizolaciju tri nedjelje, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti, nakon što su zabilježena tri slučaja u zemlji.

Sve infekcije, od kojih je prva zabilježena u petak, povezane su sa festivalom u lučkom gradu Antverpenu.

Ljekari su upozorili da se Velika Britanija suočava sa “značajnim” porastom infekcija i odgovor vlade je “kritičan” u obuzdavanju njihovog širenja.

Dr Kler Djusnap, predsjednica Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV, takođe je rekla da bi epidemija mogla da ima “masivan uticaj“ na pristup uslugama seksualnog zdravlja u Britaniji.

Sajid Džavid juče je otkrio da je još 11 Britanaca pozitivno na virus, čime je ukupan broj porastao na 20.

Od majmunskih boginja oboljelo je i dijete koje je trenutno u kritičnom stanju u londonskoj bolnici, dok je u Evropi zabilježeno još 100 infekcija.

“Naš odgovor je ovdje zaista kritičan”, kaže doktor Djusnap.

“Biće još dijagnoza tokom sljedeće nedjelje. Koliko, teško je reći. Ono što me najviše brine je da ima infekcija širom Evrope, pa se to već proširilo, već kruži opštom populacijom. Doći do vrha kontakata svih tih ljudi je ogroman posao. Broj oboljelih mogao da bude veći u naredne dvije ili tri nedjelje.”

Ona kaže da očekuje da će biti identifikovano još slučajeva širom Velike Britanije.

Od subote su prijavljena 92 potvrđena slučaja i 28 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja iz 12 država članica koje nisu endemske za virus, saopštila je agencija UN, dodajući da će u narednim danima dati dalje smjernice i preporuke zemljama o tome kako da ublaže posljedice širenja majmunskih boginja.

Do danas niko nije umro od virusne bolesti.

“Ono što se čini da se sada dešava je da je virus ušao u populaciju preko intimnih odnosa i da se širi kao i polno prenosive infekcije, što je pojačalo njegov prenos širom svijeta”, kaže profesor Dejvid Hejman, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

 

 

Ostavite komentar: