Bajden: Svi putnici u SAD moraće u karantin VIDEO

Novi američki predsjednik Džo Bajden obratio se američkoj javnosti povodom predstavljanja plana borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Pomjerićemo nebo i zemlju da besplatno vakcinišemo što je moguće više Amerikanaca. Ova pandemija nije od juče, ali pobijedićemo je. Pomoć stiže. Moj plan temelji se na nauci, a ne na politici”, rekao je Bajden na početku.

“Do sada nismo mogli da se oslonimo na federalnu vladu, ona nije djelovala hitno, s fokusom i koordinacijom koji su nam potrebni u borbi s pandemijom, a onda smo platili cijenu”, rekao je dodajući kako Amerika posljednjih nedjelja bilježi između 3 i 4 hiljade smrtnih slučajeva dnevno.

“Stanje će biti puno gore prije nego što postane bolje. Podatak je da 20 odsto smrtnih slučajeva u cijelom svijetu odlazi na SAD, iako naša zemlja čini samo 4 odsto svjetske populacije”, rekao je.
“Nosite maske sljedećih 99 dana”

Bajden je apelovao na Amerikance da nose maske narednih 99 dana.

“Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin”, rekao je, prenosi “Nova.rs“.

Dodao je kako će nošenje maski biti obavezno na svakom putovanju između američkih saveznih država, a svi putnici koji u SAD stižu iz drugih zemalja moraće u karantin po dolasku.

Upozorio je da će do sljedećeg mjeseca broj preminulih od covida-19 u SAD-u preći pola miliona.

 

 

Ostavite komentar: