Bajden: Slanje američke vojske u Ukrajinu „nije na stolu“

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se Moskva suočiti sa teškim ekonomskim posljedicama ako pokuša da napadne Ukrajinu, ali je obećao skori sastanak Rusije i NATO saveznika kako bi se riješila zabrinutost Kremlja zbog širenja NATO-a.

Bajden je rekao da je bio “veoma otvoren” sa Putinom tokom jučerašnjeg razgovora.

„Uvjeren sam da je shvatio moju poruku“, rekao je Bajden u Bijeloj kući prije polaska za Kanzas Siti.

Na pitanje novinara da li je će uključiti američku vojsku na terenu kako bi zaustavili Rusiju, Bajden je rekao da ta opcija „nije na stolu“, i da se obaveza SAD da štite NATO saveznike ne odnosi na Ukrajinu, koja nije u atlantskom vojnom savezu.

Bajden je rekao da bi SAD, njeni saveznici i Rusija trebalo da sjednu za sto i razgovaraju o pritužbama Moskve u vezi sa širenjem NATO-a.

„Nadamo se da ćemo do petka moći da najavimo sastanak na višem nivou, najmanje četiri velike članice NATO-a sa Rusijom kako bismo razgovarali o zabrinutosti Rusije zbog širenja NATO i šta možemo da učinimo kako bi smanjili temperaturu duž istočnog fronta (u Ukrajini)“, rekao je Bajden, prenosi “N1”.

Putin je obećao da će Moskva za nekoliko dana uputiti SAD svoje prijedloge o rješavanju bezbjednosnih pitanja. On je ponovio da ne planira napad na Ukrajinu, ali je rekao da Moskva ne može ostati ravnodušna prema mogućem širenju NATO-a.

 

 

Ostavite komentar: