Bajden razgovarao sa palestinskim predsjednikom i izraelskim premijerom

Američki predsjednik razgovarao je danas sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom izraelsko-palestinskog sukoba koji je u toku.

Predstavnik za štampu Mahmuda Abasa objavio je da je on telefonom razgovarao sa Bajdenom, prvi put od izbijanja posljednje krize.

To je i prvi razgovor američkog i palestinskog predsjednika otkako je Bajden ušao u Bijelu kuću u januaru ove godine.

Detalji razgovora sa Abasom nisu poznati, a Bajden je prethodno danas razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, poslije bombardovanja Gaze u kom je srušena zgrada koju su koristili pojedini mediji.

Džo Bajden je naveo da je zabrinut za civilne žrtve.

Izraelski premijer rekao je Bajdenu da Izrael „čini sve da izbjegne da povrijedi ljude koji nisu uključeni u borbu sa Hamasom i ostalim grupama u Pojasu Gaze“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se ističe da je dokaz za to činjenica da su „ljudi koji nisu umiješani u sukob“ bili evakuisani iz zgrade u Gazi u kojoj su bile kancelarije više svjetskih medija, prije nego što su je izraelske snage srušile, prenosi Rojters.

„Premijer je zahvalio predsjedniku Bajdenu na podršci našem pravu da se branimo“, dodaje se u saopštenju, prenosi “Sputnik”.

 

 

Ostavite komentar: