Bajden pisao Osmani: Sporazumom do uzajamnog priznanja Srbije i Kosova

Predsjednik SAD-a Džo Bajden poručio je da se zalaže za uzajamno priznanje Srbije i Kosova, dodajući da će Vašington nastaviti podupirati napore za osiguranje trajnog mira među njima.

Vašington “će nastaviti podupirati napore kako bi se postigao trajni mir kroz produktivni dijalog između Srbije i Kosova i konačno sporazum o normalizaciji” koji se treba “temeljni na uzajamnom priznanju”, piše američki predsjednik u čestitki novoj predsjednici Kosova Vjosi Osmani, koju su objavili kosovski mediji.

On je istakao da je za Kosovo “od temeljne važnosti normalizacija odnosa sa Srbijom” jer tako Kosovo može “ostvariti svoje potencijale i u potpunosti se integrisati u euroatlantske institucije”, poručio je Bajden.

SAD će, kako je rekao, ustrajno podržavati Kosovo. “Znam da će postizanje tog cilja zahtijevati fleksibilnost i teške kompromise na tom putu, a Sjedinjene Države biće vam partner na svakom koraku”, istaknuo je Bajden, prenosi Index.hr.

Opisujući odnose Kosova i SAD-a, Bajden je ocijenio da je riječ o “partnerstvu ukorijenjenom u zajedničkim vrijednostima”.

Američki šef države poručio je da će s Osmani raditi na prioritetnim pitanjima vezanim za jačanje vladavine zakona, borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i vjerskih zajednica te na oporavku od posljedica pandemije covida-19, kao i na ekonomskom razvoju i osiguranju održive energetske budućnosti.

 

 

Ostavite komentar: