Bajden oprezan: Naredio ublažavanje retorike o ratu u Ukrajini

Američki predsjednik DŽo Bajden naredio je šefovima državnih i odbrambenih ministarstava da ublaže svoju retoriku o ratu u Ukrajini i da ne daju euforične i prijeteće izjave o Rusiji.

Ovaj potez je uslijedio nakon što su neki američki visoki funkcioneri rekli da SAD žele da Kijev pobijedi u ratu protiv Rusije.

Direktiva je upućena nakon što su sržavni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin iznenada posjetili Kijev u aprilu.

Ostin je tada rekao da SAD vjeruje da Ukrajina “može dobiti rat, ako dobije pravu opremu”, a Blinken se pridružio tim izjavama.

Više anonimnih funkcionera potvrdilo je sada za “En-Bi-Si njuz” da ih je Bajden nazvao ubrzo nakon što su poletjeli odvojenim avionima iz Poljske.

Bajden je rekao Ostinu i Blinkenu da su “otišli predaleko” i naredio im da ublaže pristup.

Bajden nije bio sretan kada su Blinken i Ostin razgovarali o “pobjedi u Ukrajini”, odnosno, nije bio zadovoljan retorikom, tvrde diplomatski izvori.

Blinken i Ostin su se pravdali da su komentari – pogrešno protumačeni.

Kako se procjenjuje, Bajdenovo nezadovoljstvo odražavalo je zabrinutost unutar američke administracije da će sukob neizbježno postati dugotrajni rat iscrpljivanja u kome će Rusi polako ali postojano napredovati.

To je, uglavnom, i bilo tako tokom ruske ofanzive u Donbasu.

“En-Bi-Si njuz” izvještava da su američki funkcioneri “tiho”, ali sve više, zabrinuti da je “pitanja rata neodrživo”, odnosno da Ukrajinci neće moći da spriječe rusko ovladavanje Donbasom.

Ostavite komentar: