Bajden nominovao veterane Obamine administracije za visoke pozicije u Stejt departmentu

Izabrani američki predsjednik Džozef Bajden danas je za visoke pozicije u Stejt departmentu predložio više karijernih diplomata i veterana administracije predsjednika Baraka Obame.

Bajden je time nagovijestio želju za povratkom tradicionalnijoj spoljnoj politici SAD poslije četiri godine neizvjesnosti i nepredvidivosti pod odlazećim predsjednikom Donaldom Trampom koji se držao politike “Prvo Amerika”.

Nakon što je ranije objavio da će šef američke diplomatije biti Entoni Blinken, Bajden je danas za njegovu zamjenicu nominovao Vendi Šerman, a za državnu podsekretarku za politička pitanja Viktoriju Nuland, što su druga i treća funkcija po važnosti u Stejt departmentu.

Šerman je imala ključnu ulogu u pregovarima o medjunarodnom nuklearnom sporazumu velikih sila i Irana iz 2015. godine, a ranije je, izmedju ostalog, bila koordinatorka u Stejt departmentu za politiku prema Sjevernoj Koreji.

Sada radi kao profesorka Univerziteta Harvard i kao savjetnica u kompaniji “Olbrajt Stounbridž grup”.

Nuland je bila pomoćnica državnog sekretara za evropska pitanja i portparolka Stejt departmenta.

Svog dugogodišnjeg spoljnopolitičkog savjetnika Brajana Mekiona, Bajden je nominovao za zamjenika državnog sekretara za upravljanje.

Diplomatu Boni Dženkins predložio je za državnu podsekretarku za kontrolu naoružanja, a Uzru Zeju za državnu podsekretarku za demokratiju i ljudska prava.

Bajden je rekao da predloženi članovi tima Stejt departmenta “otelovljavaju njegovo čvrsto uvjerenje da je Amerika najjača kada radi sa svojim saveznicima”, prenosi agencija Beta.

Dodao je da je uvjeren da će predloženi kandidati za funkcije “iskoristiti diplomatsko iskustvo i vještinu da obnove globalno i moralno liderstvo SAD”.

Od 11 diplomata koje je Bajden danas nominovao, pet ili nisu bijelci ili su pripadnici LGBT populacije. Svi su zagovornici multilateralizma.

 

 

Ostavite komentar: