Azerbejdžan: Jermenija je kapitulirala

Baku smatra da je Jerevan u suštini kapitulirao potpisivanjem dokumenta o prekidu ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu, izjavio je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev.

„Pitanje Karabaha ima vojno rješenje, ali sam ja želio da se to pitanje riješi političkim putem. Ispostavilo se da je tako kao što sam govorio – vojna faza je završena, prelazimo na političko pitanje. Može se reći da smo potpisali dokument koji je za nas od najveće koristi. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan ga je potpisao, drugog puta nije bilo. Priznanje poraza je u suštini kapitulacija u ratu“, izjavio je Alijev u obraćanju naciji, a prenijela televizija „ AzTv“.
Ranije je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu.

Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmijene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci, prenosi Sputnik.

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svjetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

 

 

Ostavite komentar: