Avion na biogorivo letio od Pariza do Montreala

Avion “Erbas A350” kompanija “Er Frans-KLM” išao je iz Pariza ka Montrealu na biogorivo čime je iskazana spremnost ove firme da pređe na korištenje goriva sa manje štetnim efektima po okolinu.

Avion je krenuo sa aerodroma “Šarl de Gol” sa 16 odsto mješavine održivog kerozina /SAF/ u svom rezervoaru, proizveden u kompaniji “Total” u Francuskoj i dobijen iz prerađenog jestivog ulja.

“Ovim letom ukazujemo na zajedničku ambiciju da se uklonu ugljenik iz vazdušnog saobraćaja i da se razvije lanac snabdjevanja SAF u Francuskoj”, navodi se u saopštenju kompanija.

Avionsko gorivo dobijeno iz bio-mase ili sintetički iz obnovljivog energenta ima potencijal za smanjenje ugljenika, mada je veoma skuplje nego kerozin.

Prema regulativi EU, od naredne godine letovi iz Francuske treba da imaju jedan odsto goriva SAF. Cilj EU je da taj postotak bude dva odsto do 2025. godine i pet odsto do 2030. godine.

Međutim, veće avio-kompanije traže da se od ove regulative izuzmu dalekosežni letovi jer, kako navode, zahtjev za samo SAD može da ih izloži nepoštenoj konkurenciji.

 

 

Ostavite komentar: