Austrija tuguje za izgubljenim životima: Preminula peta žrtva terorističkog napada

Austrijski mediji prenose da je preminula još jedna žrtva napada u Beču, peta po redu.

Do sada su preminula tri muškarca i dvije žene. Sinoć je ubijen i napadač, inače terorista albanskog porijekla. Policija je potvrdila da je osumnjičeni bio simpatizer Islamske države.

Austrija je proglasila trodnevnu žalost. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer je potvrdio danas da je napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije, dok mediji pišu da je u pitanju “islamista rođen u Beču, koji je želio da se pridruži Islamskoj državi u Siriji”.  Riječ je o Albancu.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje. On je, agenciji APA, rekao da je terorista imao austrijsko i sjeverno-makedonsko državljanstvo.

Austrijski mediji pišu da je terorista Kujtim Fejzulai, koji je ubijen, odranije poznat obavještajnim službama. Glavni urednik lista “Walter” je na svom Tviter nalogu, pozivajući se na policijske izvore, napisao kako je terorista makedonski Albanac, ima 20 godina i rođen je i odrastao u Beču.

On navodi da je bio jedan od 90 austrijskih ekstremista koji su željeli da putuju kako bi se borili u Siriji, pod zastavom ISIS. Naime, on je bio na radaru policije jer je ljetos htio da ide u Siriju da se pridruži ISIS-u, u čemu je spriječen.

Dalje se navodi kako je “ubica obećao vjernost lideru Islamske države” i da je Fejzulai 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti procesuiran po zakonodstvu koje predviđeno za mlade prestupnike, a koje predviđa blaže kazne za tu uzrasnu dob.

Lokalni mediji prenose kako policija nije vjerovala da je albanski terorista sposoban da izvede onakav napad u Beču. Ubijeni terorista bio je poznat u salafističkoj sceni u Austriji, posjećivao je islamističke radikalne džamije, prenosi ATV.

Ostavite komentar: