Austrija se sprema za pokretanje programa nadzora nad muslimanima

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog “političkog islama”, tvrdi turska novinska agencija “Anadolija”.

Riječ je o inicijativi koju je prethodna vlada Austrije najavila još u januaru ove godine, a brojne nevladine organizacije su osudile takav, kako smatraju, antiislamski stav tadašnje radikalne desničarske politike.

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacijski centar biti osnovan s ciljem prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motivisanog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata takozvanog “političkog islama”.

Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, grupa za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika partije Zelenih, koalicionog partnera u austrijskoj vladi.

Zvanični Beč tim centrima želi nadzirati rad svim muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati.

Prvi i jedini dokumentacijski centar u Austriji osnovan je 1963. godine u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama.

Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavlja nacizam i islam.

Politolog s Georgetown univerziteta Farid Hafez za Anadoliju je kazao kako je austrijski premijer Sebastijan Kurc poznat po citiranju navodnih naučnih istraživanja zarad ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva.

Hafez tvrdi da će i dokumentacijski centar služiti za provođenje navodnih naučnih istraživanja koja će služiti Kurcovim političkim planovima.

Upozoravajući da je vlada namjerno izbjegla da dovoljno utemelji svoj koncept “političkog islama”, kako bi ga učinio korisnijim oruđem u borbi protiv muslimana, Hafez je kazao da su prethodna zatvaranja džamija i zabrane nošenja marame takođe bile povezane s političkim islamom.

“Tom logikom će bilo koja institucija, osoba ili vjerska aktivnost moći lako da se dovede u vezu s političkim islamom i suočiti se s različitim restrikcijama i zabranama”, kazao je Hafez.

On je ukazao na to da je jedan od vodećih eksperata za otvaranje dokumentacijskog centra Lorenco Vidino političkim islamistima definisao nenasilne grupe koje djeluju u okviru zakona, ali na način koji je štetan po društvo.

Hafez dalje tvrdi kako austrijski premijer Kurc i njegov tim opasnom smatraju činjenicu da muslimani mogu imati bilo kakvu nezavisnu ili samoupravnu instituciju ili organizaciju te je dodao kako austrijska vlada želi muslimane staviti u potpuno podređenu i kontroliranu situaciju.

Čelnik partije Socijalna Austrija budućnosti (SOZ) Hakan Gordu kazao je da će dokumentacijski centar napadati islamske vrijednosti i da će ga voditi pristrasni eksperti.

“Takav plan je i nastao s ciljem pripremanja terena za ostvarivanje političkih ciljeva premijera Kurca”, kazao je Gordu i dodao kako će vlada vrlo lako moći optužiti bilo koga za takozvani politički islam, prenose Nezavisne novine.

On je takođe kazao da je to opasan pokušaj ušutkivanja pojedinaca koji su zainteresirani da se bave politikom i zaštitom prava i sloboda muslimanske zajednice.

 

 

Ostavite komentar: