Austalija prvi put od juna bez novih slučajeva zaraze koronavirusom

Australija u subotu nije imala ni jedan novi lokalni slučaj zaraze koronavirusom, što je veoma značajno u borbi ove zemlje protiv pandemije koronavirusa.

Jučerašnji dan je prvi od juna u kojem nije bilo novih slučajeva koronavirusa, a prije samo nekoliko mjeseci je Viktorija proglasila “stanje katastrofe” nakon što je u jednom danu povrđeno 725 slučajeva zaraze.

“Ovo je bio prvi dan bez prenošenja koronavirusa u zajednici od 9. juna. Hvala svim našim sjajnim zdravstvenim radnicima i australijskom narodu”, poručio je putem Twittera australijski ministar zdravstva Greg Hunt.

Melburn iza sebe ima dva dana bez novih lokalnih slučajeva koroanvirusa, a upravo je ovaj grad bio epicentar koronavirusa u Australiji.

Otkako je u utorak ukinut striktni lockdown koji je trajao 112 dana, Melburn je zabilježio svega sedam novih lokalnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u državi Viktorija u kojoj se nalazi Melburn iznosi najmanje 20.300, ali polako opada u proteklih 30 dana. Prije današnjeg saopštenja, od 13. oktobra je dnevno potvrđen tek jednocifreni broj novozaraženih.

Kako prenosi Klix.ba, vlasti će razmotriti dodatno ublažavanje mjera ukoliko se trend nastavi u željenom pravcu.

 

 

Ostavite komentar: