Angela Merkel za kraj 2020. Nikada nam stara godina nije bila tako teška

Angela Merkel rekla je u svom posljednjem novogodišnjem obraćanju naciji na dužnosti njemačke kancelarke da je 2020. godina bila daleko najteža u njezinih 15 godina na vlasti, no početak vakcinacije protiv covida-19 dao je nadu za 2021.

U rijetkom pokazivanju emocija, Merkel, koja je upravljala Njemačkom i Evropskom unijom kroz finansijsku krizu 2008. godine, grčki dug godinu dana kasnije i migrantsku krizu pet godina kasnije, osudila je protest koji se protivi zatvaranju te je rekla da će se vakcinisati čim vakcina bude u širokoj upotrebi.

“Dopustite da vam za kraj kažem nešto lično: za devet mjeseci bit će parlamentarni izbori i ja se neću ponovno kandidirati. Danas je vjerojatno posljednji put da vam se obraćam uoči Nove godine. Mislim da ne pretjerujem kad kažem: nikad nam u posljednjih 15 godina stara godina nije bila tako teška i nikad se nismo, unatoč svim brigama i nešto skepticizma, veselili novoj s toliko nade.

Mogu samo zamisliti koliko se ogorčeno osjećaju oni koji oplakuju svoje najbliže koje su izgubili zbog korone, ili koji se moraju boriti s posljedicama bolesti dok istodobno neki beznadni pojedinci osporavaju i negiraju virus”, rekla je Merkel, piše Avaz.

Ostavite komentar: