Angela Merkel uvjerava: Njemačka ne planira da prati primjer Francuske

Njemačka ne planira da prati primjer Francuske i ostalih zemalja u uvođenju obavezne vakcinacije za dijelove stanovništva, rekla je danas kancelar Angela Merkel.

“Ne planiramo da idemo tim putem. Na početku smo faze u kojoj pozivamo na vakcinaciju, gdje imamo više doza nego ljudi koji žele da se vakcinišu”, naglasila je Merkelova nakon posjete Nacionalnom institutu za javno zdravlje “Robert Koh” /RKI/.

Nakon sporijeg početka programa vakcinacije početkom godine, NJemačka je ubrzala imunizaciju tokom ljeta i do danas je potpuno vakcinisano 42,6 odsto odraslog stanovništva.

Međutim, zainteresovanost za vakcinaciju je usporila u proteklih dva mjeseca i broj doza datih juče najniži je od februara.

Delta soj virusa korona dominira u Njemačkoj i RKI ističe da najmanje 85 odsto odraslih treba da bude vakcinisano radi sticanja imuniteta krda.

Francuski predsjednik Emanuel Makron juče je objavio da je od septembra obavezna vakcinacija za osoblje zdravstvenih službi, radnike Domova za stare i drugih zaposlenih sa ugroženim osobama. Slično su postupile Grčka, Italija i Britanija.

Ostavite komentar: