Amerika zvanično izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Sporazuma o otvorenom nebu; obaveze Vašingtona prema ovom sporazumu zvanično ističu 22. novembra.

S tim u vezi, ostaje otvoreno pitanje da li će Evropljani prenositi Sjedinjenim Američkim Državama informacije dobijene tokom svojih letova, kao i da li je ruskim posmatračima dozvoljeno da lete iznad američkih objekata u Evropi.

U Rusiji je povlačenje SAD iz Sporazuma nazvano jednim od koraka usmjerenih na podrivanje savremenog sistema kontrole naoružanja.

Vašington je kao razlog za povlačenje iz Sporazuma naveo „višestruka kršenja od strane Rusije“.

Vašingtonu se ne sviđa što Rusija odbija da koristi nebo u koridoru od 10 kilometara duž granice sa Abhazijom i Južnom Osetijom. Na to je ruska strana podsećala da ih je priznala kao nezavisne države i da ispunjava zahtjeve Sporazuma prema kojem se osmatrački letovi obavljaju najmanje 10 kilometara od granice države koja nije članica Sporazuma.

Amerikanci takođe nisu bili zadovoljni činjenicom da je Moskva ograničila domet letova iznad Kalinjingradske oblasti na 500 kilometara. Pri tome je ruska strana isticala da je takav režim apsolutno identičan režimu koji su Sjedinjene Američke Države uvele za Aljasku. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je primijetio da bi čak i uz takva ograničenja zapadni partneri mogli da pokriju 90 odsto teritorije Kalinjingradske oblasti.

Pri tome, Sporazum ne prestaje da važi. Između ostalog, od jula je Rusija sprovodila posmatračke misije iznad teritorija Danske, Francuske, Češke, Mađarske, Finske, Njemačke, a Njemačka je takođe dozvolila prelet iznad najveće američke baze u Evropi „Ramštajn“, prenosi “Sputnik”.

Sa svoje strane, Francuska, Njemačka i Rumunija su izvršile zajednički let iznad teritorije Rusije.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mjera za izgradnju povjerenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Potpisnice sporazuma su 34 države.

Krajem maja američki predsjednik Donald Tramp objavio je da se Sjedinjene Američke Države povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu.

 

 

Ostavite komentar: