Amerika osuđuje dešavanja u Bjelorusiji: Izbori nisu bili slobodni ni pošteni

Amerika osuđuje nasilje nad demonstrantima u Bjelorusiji i poziva Minsk da poštuje prava građana na mirna okupljanja, da se uzdrži od primjene sile i da pusti uhapšene, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„SAD su duboko zabrinute zbog načina na koji su održani predsjednički izbori u Bjelorusiji 9. avgusta. Nisu bili slobodni niti pošteni. Pozivamo bjelorusku vladu da poštuje pravo Belorusa na učešće u mirnim okupljanjima, da se uzdrže od primjene sile i da oslobode sve koji su bili greškom uhapšeni. Osuđujemo nasilje nad demonstrantima i hapšenje onih koji podržavaju opoziciju, kao i blokiranje internet resursa u cilju ograničavanja građana Bjelorusije da razmjenjuju informacije o izborima i demonstracijama“, navodi se u saopštenju Pompea.

Prema riječima Pompea, „vlada Bjelorusije mora u praksi dokazati svoju privrženost demokratskim principima i poštovanju ljudskih prava“.

Podsjetimo, u Bjelorusiji su juče održani predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio predsjednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mjesta u više bjeloruskih gradova počeli su masovni protesti. Juče je u sukobima povrijeđeno oko stotinu ljudi, od kojih je nekoliko hospitalizovano. Ukupno je uhapšeno oko 3.000 ljudi. Protiv njih je pokrenut krivični postupak za izazivanje masovnih nereda i napad na policiju. Prijeti im od 8 do 15 godina zatvora.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar: