Američki pilot koga su oborili Srbi imenovan za zvaničnika Pentagona

Bivši američki pilot Skot O’Grejdi, čiji je avion bio srušen iznad Bosne 1995. godine i koji je preživio šest dana u šumi, imenovan je na visoku poziciju u Ministarstvu odbrane, saopštili su iz Pentagona.

O’Grejdi (55) imenovan je za pomoćnika ministra odbrane za međunarodne sigurnosne poslove, prenosi AFP.

U junu 1995. godine, tadašnji kapetan vazduhoplovstva O’Grejdi postao je nacionalni heroj, nakon što je šest dana preživio u šumi u blizini Bihaća, pošto je srpska raketa pogodila njegov višenamjenski lovački avion F-16.

Katapultiran sa visini od skoro 7.000 metara O’Grejdi je zadobio samo opekotinu vrata prilikom slijetanja. Imao je oskudne obroke, ali obuka mu je omogućila da preživi u šumi bez zarobljavanja, uprkos intenzivnom istraživanju srpskih snaga u BiH.

O’Grejdija je konačno spasio tim marinaca u rizičnoj operaciji pod paljbom raketa i lakog oružja.

Svoju avanturu ispričao je u knjizi „Povratak sa čašću“, koja je postala inspiracija za holivudski film 2001. godine „Iza neprijateljskih linija“ u kojem su glumili Oven Vilson i Džin Hekman. O’Grejdi je po povratku nagrađen bronzanom zvijezdom i purpurnim srcem za hrabrost, prenosi “Sputnik”.

Poslije 12 godina i 67 borbenih misija, O’Grejdi je 2001. napustio vojsku i postao „uspješan autor, govornik, portparol, investitor i preduzetnik“, navodi se u kratkoj biografiji Pentagona.
O’Grejdi je takođe bio jedan od govornika na Republikanskoj konvenciji iz 1996. godine u San Dijegu, u Kaliforniji.

Preselivši se u Teksas, nakratko se kandidovao za mjesto u državnom Senatu 2011. godine kao republikanac.

 

 

Ostavite komentar: