Američki obavještajci objavili rezultate istrage o porijeklu korone

Američka obavještajna zajednica objavila je sažetak izvještaja o rezultatu istrage porijekla virusa korona. Prema njihovom nalazu, virus korona je prirodnog porijekla, pojavio se u novembru 2019. i kineske vlasti nisu znale za njega prije izbijanja epidemije u Vuhanu.

„SARS KoV-2, virus koji izaziva kovid-19, najvjerovatnije je izbio tako što je inficirao ljude kroz inicijalno izlaganje manjih razmjera koje se dogodilo ne kasnije od novembra 2019. godine, sa prvim klasterom kovida-19 u decembru u Vuhanu u Kini“, saopštila je kancelarija direktora Nacionalne obavještajne zajednice.
Virus nije nastao kao biološko oružje, navodi se u izvještaju.

„Većina obavještajnih agencija procjenjuje, ali uz rezervu, da virus najvjerovatnije nije genetski izmijenjen. Međutim, dvije agencije vjeruju da nema dovoljno dokaza za takvu tvrdnju. Takođe, kineski zvaničnici nisu imali saznanja o virusu prije nego što je zaraza izbila u Vuhanu“, stoji u izvještaju, prenosi “Sputnik“.

Kada je u pitanju način na koji se dogodila početna izloženost virusu, američki obavještajci vjeruju da su moguće teorije i o prirodnom putu i o „curenju“ iz laboratorije.

Četiri obavještajne agencije SAD, uz rezervu, procijenile su da je virus na čovjeka prešao sa životinje. Jedna agencija, pak, ubijeđena je da je virus prešao na čovjeka kao rezultat incidenta u laboratoriji i da se najvjerovatnije radilo o eksperimentima, kontaktu sa životinjama ili kontaktu sa uzorcima u laboratoriji u Vuhanu, navodi se u izvještaju.

Kooperacija Kine biće neophodna da se definitivno utvrdi porijeklo virusa, zaključuje se u izvještaju američkih obavještajaca.

 

 

Ostavite komentar: