Američki naučnici: Ruska vakcina ohrabruje

Ruski naučnici su u međunarodnom medicinskom časopisu Lanset objavili rezultate ispitivanja vakcine protiv virusa korona. Eksperti smatraju da podaci ohrabruju, ali da je potrebno da se ona ispita na većem broju ljudi, piše američki portal Foks Njuz.

Testiranje ruske vakcine protiv virusa korona je pokazalo dobre rezultate: antitijela su se pojavila kod svih dobrovoljaca za tri nedjelje. Rezultati su objavljeni u časopisi Lanset, u kome su vakcinu okarakterisali kao bezbjednu i naveli da je pacijenti dobro prihvataju, navodi portal.

Prema riječima naučnika, oni su proanalizirali dvije varijante vakcine, zamrzavali ih i pakovali tako da ih je moguće transportovati u slabo pristupačna područja. Vakcina je napravljena korišćenjem adenovirusa čovjeka.

Prva istraživanja su pokazala, da pacijenti koji su primili vakcinu imaju bolji imunitet, nego oni koji su preležali virus korona. Veliki rast antitijela se belježi do 14. dana i dalje tokom cijelog praćenja. Specifične T-ćelije će svoj vrhunac dostići 28. dana poslije vakcinacije. Upravo ove ćelije prepoznaju neprijatelja i napadaju ga.

Naučnici su primijetili nekoliko kontraindikacija od vakcine, kao na primjer: bol na mjestu gde je vakcina primljena, glavobolja i slabost. Međutim, kontraindikacije nisu bile jake i nemaju posljedice. Slijedi treća faza istraživanja, u kojoj će učestvovati 40.000 dobrovoljaca različitog uzrasta.

Američki eksperti su u intervjuu za Foks Njuz izjavili da navedeni rezultati ohrabruju.

– To je novi detalj u slagalici stvaranja uspješne vakcine protiv kovid 19. Rezultati istraživanja su isti kao u mnogim ranijim istraživanjima vakcina, oni pokazuju da je bezbjedna i efikasna u stvaranju imuniteta – rekao je direktor odjeljenja infektivnih bolesti jedne bolnice u Njujorku.

Prema njegovom mišljenju ti podaci pokazuju, da će ruska vakcina biti efikasna u zaštiti od virusa korona, što daje nadu.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije su napomenuli, da u svijetu ima mnogo kandidata za vakcinaciju, ali će vakcina biti korišćena tek kada bude dokazana njena bezbjednost i efektivnost, navodi portal.

Ostavite komentar: