Američka nevidljiva vojska vršlja svijetom – šta je projekat “Smanjenje odraza”?

Američka vojska upravlja velikom mrežom vojnika i civila koje koristi za tajne misije u zemlji i inostranstvu, tvrdi magazin Njuzvik, dodajući da ta sila manipuliše i društvenim mrežama.

Nakon dvogodišnje istrage, Njuzvik tvrdi da se tajna vojska sastoji od oko 60.000 ljudi, od kojih mnogi koriste lažni identitet za izvršavanje svojih zadataka. Agenti Pentagona djeluju u stvarnom životu i na mreži, a neki su čak angažovani u privatnim preduzećima i poznatim kompanijama.

Masivni program, neslužbeno poznat kao “smanjenje odraza”, navodno je 10 puta veći od tajne službe CIA-e, što je čini “najvećom tajnom službom koju je svijet ikad poznavao”. Ali prava razmjera i opseg vojske u sjenci i dalje su strogo čuvana tajna. Niko ne zna ukupnu veličinu programa, a Kongres nikada nije održao saslušanje o sve većem oslanjanju vojske na program.

Čini se da postoji vrlo malo ili nimalo transparentnosti u vezi s masivnom tajnom vojnom silom, čak iako njen kontinuirani razvoj “dovodi u pitanje američke zakone, Ženevske konvencije, kodeks vojnog ponašanja i osnovnu odgovornost”.

Otprilike polovinu programa čini osoblje specijalnih operacija koje traga za teroristima u ratnim zonama i radi u “nepriznatim žarištima” poput Sjeverne Koreje i Irana. Specijalisti za vojnu obavještajnu službu čine drugi po veličini dio tajne vojske.

Međutim, najbrže rastuća grupa unutar tajnih snaga Pentagona djeluje isključivo na internetu. Ovi “sajber borci” imaju lažni identitet da bi prikupljali obavještajne podatke i tražili “javno dostupne informacije” na internetu. Oni čak navodno učestvuju u “kampanjama za manipulaciju društvenim mrežama”. Stotine ovih ratnika iz sjenke s tastaturom zaposleni su u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, piše NjUzvik.

Prema informacijama, mreža se oslanja na 130 privatnih kompanija i desetine malo poznatih i tajnih vladinih agencija koje podržavaju njeno poslovanje. Kompanije, koje rade sve, od krivotvorenja dokumenata do stvaranja lažnih identiteta, zajedno zarađuju više od 900 miliona dolara godišnje da bi pomogle finansiranje tajne vojske.

Iako agenti Pentagona obično ostaju ispod radara, Njuzvik tvrdi da postoji nekoliko slučajeva u kojima su otkriveni. U jedan takav incident 2013. godine uključen je američki “diplomata” Rajan Fogl, koji je uhapšen u Rusiji dok je navodno pokušavao da regrutuje dvostrukog agenta.

Slučaj je široko medijski pokriven i izazvao je ruganje zbog naizgled zastarjelih špijunskih predmeta koje je Fogl posjedovao, uključujući perike, naočare za sunce, mapu ulice Moskve, kompas, kao i stari Nokia telefon. Međutim, stručnjak koji je razgovarao za Njuzvik rekao je da telefon vjerovatno krije visoko sofisticirane komunikacijske uređaje, prenose “Novosti“.

 

 

Ostavite komentar: