Alarmantno u Indiji: Francuska i Njemačka poslale postrojenja za proizvodnju kiseonika

Dok smrtnost od posljedica korona virusa bilježi novi rekord u Indiji, u tu zemlju stižu strane donacije kako bi bio ublažen nedostatak kiseonika. To su učinile Njemačka i Francuska.

Zemlja od 1,3 milijarde stanovnika danas bilježi 3.689 smrtnih slučajeva – što je najveći jednodnevni porast u pandemiji, koja je ukupno “uzela” 215.000 života u zemlji. Zabilježeno je nešto manje od 400.000 novih infekcija, čime je ukupan broj registrovanih slučajeva prešao 19,5 miliona.

Najnovije brojke dolaze u vrijeme dok se medicinska oprema, uključujući postrojenja za proizvodnju kiseonika, dopremaju u glavni grad Nju Delhi iz Francuske i Njemačke, kao dio velikog međunarodnog napora da se pomogne Indiji.

“Ovdje smo jer donosimo pomoć koja će spasiti živote”, rekao je njemački ambasador u Indiji Valter J. Lindne.

Francuski ambasador Emanuel Lenain rekao je da njegova zemlja želi pokazati solidarnost s Indijom.

“Epidemija će još trajati. Svijet neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. To je stvar hitnosti”, rekao je rano u nedjelju nakon isporuke osam postrojenja za proizvodnju kisika i desetaka ventilatora iz Francuske.

Sve su veći strahovi od širenja virusa u ruralnim regijama gdje je zdravstvena infrastruktura već neujednačena i ograničena.

Za to vrijeme, bolnice u Delhiju nastavile su upućivati apele za kiseonik na društvenim mrežama, a najnoviji je u nedjelju objavila dječja bolnica na Tviteru.

Molba je uslijedila dan nakon što je desetak pacijenata umrlo u bolnici u Delhiju usljed nestašice kisika, javljaju lokalni mediji, prenose svjetske agencije.

Ostavite komentar: