Alarmantno otkriće: Užasne poplave bi mogle mnogo češće da pogađaju Evropu

Katastrofalne poplave, kao što su one koju su nedavno pogodile Evropu, mogle bi da postanu mnogo češće kao rezultat globalnog zagrijavanja, otkrili su istraživači.

Kompjuterski modeli visoke rezolucije sugerišu da bi oluje koje se sporo kreću mogle, u najgorem slučaju, da postanu 14 puta češće nad kopnom do kraja vijeka.

Istraživači su već znali da više temperature vazduha izazvane klimatskom krizom znače da atmosfera može zadržati više vlage, što je zauzvrat dovelo do ekstremnijih pljuskova. Međutim, najnovija analiza je prva koja procjenjuje ulogu oluja koje se sporo kreću u izazivanju ekstremnih pljuskova u Evropi.

Oluje projektovane u novoj studiji kreću se još sporije od one koja je potopila Njemačku, Nizozemsku i druge zemlje u protekloj nedelji, pa tako mogu da dovedu do još ekstremnijih padavina i poplava.

“Simulacija daje ideju da bi nešto još lošije moglo da se dogodi”, rekao je Abdulah Kahraman sa Univerziteta u Njukastru u Velikoj Britaniji, koji je vodio istraživanje.

“Tokom ljeta, posebno u avgustu, najveći porast se dešava na velikom dijelu evropskog kontinenta”, rekao je Kahraman.

Naučnici su procijenili promjenu usporenih oluja u scenariju gdje se emisije ugljenika ne smanjuju i nastavljaju da rastu, prenose Nezavisne.

“Ovo je, uz trenutne poplave u Evropi, poziv na buđenje koji nam je potreban da bismo proizveli poboljšane sisteme upozorenja i upravljanja u vanrednim situacijama”, zaključuju istraživači.

Ostavite komentar: