Alarm za uzbunu! Od korona virusa umrlo najmanje 7000 zdravstvenih radnika

Najmanje 7.000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, najviše u Meksiku – njih 1.320, izvijestio je Amnesti Internacional.

“Mnogo mjeseci od početka pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD”, rekao je Steve Kokburn, voditelj Programa ekonomske i socijalne pravde u Amnesti Internacionalu, piše radiosarajevo.

Poručio je i kako mora postojati globalna saradnja kako bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici dobiju odgovarajuću zaštitnu opremu te kako bi mogli nastaviti svoj osnovni posao bez rizikovanja vlastitih života.

Analiza Rojtersa otkrila je da je rizik zdravstvenih radnika da umru u Meksiku četiri puta veći nego u SAD, a osam puta veći nego u Brazilu. Meksiko je zabilježio više od 610.000 slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 66.000 smrtnih slučajeva.

Amnesti Internacional je zatražio dodatnu pomoć za zdravstvene radnike, navodeći Brazil kao primjer zemlje u kojem se zdravstveni radnici žale na nedostatak zaštitne opreme.

“Tokom pandemije vlade su zdravstvene radnike nazivale herojima, ali to zvuči šuplje kad toliko zdravstvenih radnika umire zbog nedostatka osnovne zaštite”, dodao je KoKburn.

Ostavite komentar: