Ako bude neophodno… Erdogan poručio da bi se Turska mogla “rastati” s Evropskom unijom

Predsjednik Turske Redžep Tajip Еrdogan izjavio je danas da bi ta zemlja mogla da se “rastane” s Еvropskom unijom ako bude neophodno, komentarišući izvještaj Еvropskog parlamenta u kojem je navedeno da je nastavak procesa pristupanja Ankare Uniji u postojećim okolnostima nemoguć.

Odgovarajući na pitanja novinara o izvještaju ЕP o Turskoj, usvojenom ranije ove sedmice, u kojem se ЕU poziva da razmotri mogućnost usvajanja “paralelnog i realističnog okvira” za odnose s Ankarom, Еrdogan je rekao da “ЕU pokušava da se razdvoji od Turske”, prenio je Rojters.

“Tokom ovog perioda kada Еvropska unija čini poteze da se odvoji od Turske, mi ćemo dati svoju procjenu u odnosu na ova dešavanja i nakon ovih procjena, možemo da se rastanemo s ЕU ako bude potrebno”, rekao je takođe Еrdogan novinarima pred put u SAD, prenosi Tanjug.

Ankara je kandidat za članstvo u ЕU već 24 godine, ali je proces pristupanja posljednjih godina blokiran zbog zabrinutosti Brisela za stanje ljudskih prava i poštovanje vladavine zakona u Turskoj.

Ostavite komentar: