Akcija “Bratstvo” privela 17 ljudi: Razbijen narko klan, među njima i državljani Srbije i Hrvatske

Španska Civilna garda u akciji “Bratstvo” privela je 17 ljudi, državljana Srbije, Hrvatske, Albanije, Austrije i Čilea, zbog sumnje da su proizvodili marihuanu koju su distribuirali u cijeloj Evropi!

Kako piše portal Las Provincias.es, oni se terete za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi, pranje novca, zločin protiv javnog zdravlja, ali i za uzurpaciju nekretnina.

“Operacija je započela u novembru 2020. godine i istražitelji su radili na njoj punih godinu dana, od momenta kada se pojavila sumnja da postoji organizovana grupa koja se bavi uzgojem marihuane u zatvorenim uslovima”.

Ono što je bilo specifično za grupu, za razliku od drugih koji su iznajmljivali luksuzne vile, oni su koristili brvnare koje su se nalazile u izolovanim oblastima, kako ne bi probudili sumnju.

Brvnare-laboratorije bile su opremljene sofisticiranim tehnologijama.

“Ove tehnologije korišćene su kako bi se tokom godine dobilo više usjeva, te se na taj način povećala i zarada grupe. Dobijene narkotike nisu distribuirali samo u oblasti Ribera Alta, u kojoj su imali bazu, već su je slali u Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Austriju, Holandiju, Englesku i Rusiju”, navodi izvor španskog portala.

Posle pretresa u više gradova, zaplijenjeno je čak 8.000 stabljika marihuane, klima-uređaji, ekstraktori, lampe za uzgoj, filteri.

Oprema je vrijedna više od 70.000 evra, a oduzeto im je i šest vozila, čija je vrednost procijenjena na 90.000 evra, kao i 3.000 evra u kešu.

Osim 17 članova bande, pod istragom je i muškarac (30) španske nacionalnosti. Na teret im se stavlja osam krivičnih djela protiv javnog zdravlja, osam krivičnih djela prevara u vezi sa električnom energijom, tri krivična djela uzurpacija nepokretnosti, dva krivična djela pranje novca i jedno krivično djelo zločinačko organizovanje.

Unosan biznis – dobra klima i male kazne.

Kako je Kurir već pisao, španska policija je u proteklih nekoliko godina otkrila više od 30 laboratorija za proizvodnju marihuane. Tokom ovih akcija uhapšeno je nekoliko desetina Srba!

“Klima u Španiji je pogodna za uzgoj ove droge, kazne su male, pa je to veoma primamljivo Srbima koji prave mini-plantaže. Zaposleni na ovim hacijendama takođe su Srbi, ali i ljudi iz bivše Jugoslavije. Iz Španije je kasnije mnogo lakše distribuirati drogu po zapadnoj Evropi, jer nema granica i slabija je kontrola. Ovo je unosan biznis i obrću se milioni evra, a Srbi i balkanska mafija razvili su odlične veze “, priča izvor i podsjeća da je i u nedavnom hapšenju “kavčana” u Španiji, u Đironi otkriven njihov vođa koji je bio zadužen isključivo za uzgoj i distribuciju marihuane.

Ostavite komentar: