Zvonimir Boban o Maksimiru i Srbima: Psovao sam, udario i ne kajem se…

Zvonimir Boban, bivši hrvatski fudbaler, ponovo se prisjetio nemilih scena u Zagrebu u nikad odigranoj utakmici između Dinama i Crvene zvezde.

Scene na Maksimiru ostaće upamćene za sva vremena zbog velikih nereda i mnogi tvrde da je tu počeo raspad velike Jugoslavije.

Tog 13. maja 1990. godine Boban je “kung-fu” udarcem napao policajca baš na terenu.

“Ne kajem se, nimalo. Bila je to borba za slobodu protiv režima. I to nije bilo protiv Srba, nije bilo ni protiv koga. Nije ispravno udariti nikog, ali sam i ja dobio udarac prije toga. Psovao sam ih na najgori način”, rekao je Boban za “Fajnenšel tajms”.

Autor teksta Simon Kuper prenio je da se Boban smijao tome.

“Nismo očekivali da će se to kasnije pretvoriti u rat, bio sam premlad i glup da bih to vidio. Očekivali smo labavu konfederaciju”.

Godinu dana poslije tog poteza prešao je u Milan, ali kako kaže razmišljao je odmah da se vrati i bori kod kuće.

“Možda mi je moja priča o 13. maju olakšala dušu zbog tog pitanja. Ponosan sam, čak i ako smo bili privilegirani što smo igrali fudbal. Bilo je presudno da kažemo nešto o svojoj hrvatskoj stvari. Hrvatska je bila neka vrsta neželjenog djeteta Evrope”.

Bivši kapiten Hrvatske je poslije igračke karijere bio zaposlen u FIFA i u Milanu kao funkcioner. Otkrio je ko su za njega najbolji fudbaleri svih vremena.

“Pele, Maradona, Mijesi i Ronaldo, ali brazilski. Najveći od njih je Maradona. Ako su Ronaldo, Pele i Mijesi dodirivali dušu lopte, Maradona je tu dušu prisvojio. NjEgov slobodan udarac za Napoli protiv Juventusa najbolji je gol u istoriji. Kako je šutnuo loptu, niko to neće razumjeti, nikad. Pokušavali smo to da kopiramo na treninzima, ali smo mogli samo da se smijemo tim pokušajima”, završio je, prenose “Novosti“.

Ostavite komentar: