Zvezda vodila, gubila, ali ostala neporažena na “Marakani”

04.10.2023. | 23:10

Crvena zvezda ipak nije pala na evropskom ispitu i to na jubilarnom 100. meču u Ligi šampiona!

Imali su crveno-bijeli vođstvo golom Ndjajea, imali potpunu kontrolu meča, za samo 15 loših minuta u nastavku dozvolili su Jang Bojsu da preokrene, ali Osman Bukari nije dao da odnesu iz Beograda sva tri boda, pred 50.000 navijača 2:2 (1:0), u drugom kolu Grupe “G” Lige šampiona. Zvezda je izbegla poraz, da nije iskazala neke nedostake možda bi osvojila i sva tri boda, ali za prezimljavanje u Evropi potrebno je da još podignu formu i odstrane neke nedostatke.

Vrelo srce i hladna glava, na to su tipovali u Crvenoj zvezdi za uspeh u duelu sa Jang Bojsom. Trener Barak Bahar je vjerovao timu iz Mančestera, s tim da je Srđan Mijailović igrao klasičnog desnog beka, a Šerif Ndjaje bio usamljen u srcu napada.

Pokušali su igrali Jang Bojsa da umrtve utkamicu, da spriječe crveno-bijele da na krilima 50.000 navijača, koji su stvarali sjajnu atmosferu, da ih “udavi”. I u tome su uspijevali jer je bukvalno do tog 35. minuta malo šta bilo za “oči, dušu i penkalo” jer se malo griješilo. A, onda je kapiten Aleksandar Dragović brzo izveo prekid, dugom loptom je pronašao Bukarija koji je sa peterca pronašao Šerifa Ndijajea koji je digao Marakanu na noge. Sudija je signalizirao ofsajd, čekala se VAR soba, a ona je rekla da nedozvoljene situacije nije bilo, pa je Zvezda stigla do željene prednosti.

Mogla je Zvezda i do 2:0, Osman Bukari je pokazao klasu, zaobišao golmana i zatresao mrežu, ali ovog puta je bio u ofsajd poziciji u momentu kada mu je Mirko Ivanić poslao pas u prostor.

Hvang, Stamenić i Ivanić su dobili bitku na sredini terena, doneli su stabilnost, pa je Jang Bojs bio najopasniji u završnici kada je Omri Glazer dva puta odlično intervenisao i sačuvao prednost i mir na poluvremenu. Odbrana u šestom minutu nadoknade, kada je ukrotio refleksno udarac Ugrinića sa 16 metara bio je samo odraz dobre forme.

Znali su crveno-bijeli da treba da se čuvaju ulazaka krilnih igrača kroz sredinu ali su se uspavali u 48. minutu.

Monteiro je uposlio Filip Ugrinića, a ovaj lijepo prebacio Glazera za izjednačenje. Imala je Zvezda “pet žutih minuta”, Glazer je dva puta spasavao tim od preokreta.

Dobar napad, poništen gol Ndjajea (ofsajd) i podrška sa tribina, vratili su energiju fudbalerima Crvene zvezde i pomogli da prebrode šok i krizu. Nesreća nikad ne dolazi sama, pa je u 60. minutu na semaforu stajalo 1:2! Đigu je lopta pogodila u ruku posle šuta Garsije, a Iten je bio uspešan sa bele tačke.

Drugi gol odsjekao je noge igračima srpskog šampiona, gosti iz Švajcarske su znalački čuvali rezultat. Uveo je Bahar Olajinku, Kataija i Lučića, počeo je da rizikuje, ali golman Raćopi je uspijevao dva puta da sjajno spriječi izjednačenje poslije udaraca Kataija i Ndjajea. Jang Bojs je mogao iz kontri da kazni crveno-bijele, ali Ganvula ih je ostavljao “u igri” sa dva promašaja.

I kako to biva uslijedila je kazna od strane Zvezde. Kraso je poslao odličan pas ka Osmanu Bukariju koji se odlučio da šutira iskosa i pogodio na radost navijača Zvezde. Na kraju je ostalo 2:2, Katai je promašio zicer za trijumf.