Zvezda je 34. klub Evrope: Diše za vrat Dinamu, a evo šta to znači za kvalifikacije

18.03.2022. | 17:02

Crvena zvezda nije uspjela da se domogne četvrtfinala Lige Evrope pošto je prednost Rendžersa iz prvog meča (3:0) bila prevelika, međutim nijednog trenutka igrači Dejana Stankovića nisu odustajali od juriša na gol protivnika i na kraju su došli do zaslužene pobjede na svom stadionu.

Pogodak Bena u 92. minutu sa “kreča” nije bio samo utješni, štaviše Zvezda je zbog pobjede nad Rendžersom višestruko profitirala pošto je ponovo uspjela da nadmaši svoj rekord na UEFA rang-listi, piše Mondo.

Trijumf nad Škotima donio je velika dva boda i pomjeranje na 34. mjesto liste najboljih evropskih klubova, pravo iza Dinama iz Zagreba koji je nadomak “rušenja”. Zvezda je samo u ovoj sezoni osvojila 15.000 bodova, ukupno je na 46.000, međutim teško da će sljedeće sezone preskočiti Dinamo jer oni gube samo 1.500 iz sezone 2017/18.

Zvezda je u toj prvoj sezoni sa Vladanom Milojevićem na klupi osvojila velikih osam bodova i sada će morati da ih nadoknadi, čak i nadmaši kako bi dodatno uspijevala da se popne na UEFA listi.

Dobro je poznato koliko to benefita donosi, pa bi tako već od sljedeće sezone, ako Zvezda odbrani titulu u Superligi Srbije, bila nosilac u svim rundama kvalifikacija Lige šampiona. Takođe, možda počne kvalifikacije tek od trećeg kola ukoliko UEFA odluči da izbaci klubove iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Podsjetimo, Srbija će od sezone 2023/24 imati čak dva kluba u Ligi šampiona – jednog direktno u grupnoj fazi, a drugog u kvalifikacijama na “stazi ligaša”, pa je jasno da Zvezda i zbog toga mora da skuplja koeficijent.

Oznake: Crvena zvezda