Zvezda i Partizan nisu mogli da se dogovore: Zajednica Superligaša presjekla – vječiti derbi u petak

22.02.2023. | 12:34

Dogovora nema, ali novog termina vječitog derbija ima! Crvena zvezda insistira da se igra u srijedu 1. marta, Partizan se drži da je meč zakazan za dan kasnije, a Zajednica Superligaša je danas presjekla – igraće se u petak!

Kao što se moglo i očekivati, dvije strane Topčiderskog brda su duboko ukopane u rovove i ne odstupaju. Crvena zvezda traži da se 169. vječiti derbi igra prema davno utvrđenom terminu, 1. mart, a Partizan se povinovao odluci čelnika Mozzart Bet Superlige da je utakmica pomjerena za četvrtak.

Duže od sedam dana trajao je pokušaj „medijatora“ iz Zajednice Superlige da se pronađe kompromis, da se postigne dogovor, a onda kada su vidjeli da od toga nema ništa, sami su presjekli da bude ni po Zvezdi ni po Partizanu. Zato je zvanična informacija: 169. vječiti derbi igraće se u petak 3. marta sa početkom u 19 časova.

I danas je Partizan objavio saopštenje u kojem traži da se utakmica igra u četvrtak, međutim, desetak minuta kasnije iz Zajednice su objavili konačnu odluku i obrazloženje:

„Do promjene prethodno utvrđenog prijedloga termina došlo je usljed nemogućnosti dogovora sa klubovima čiji su predlozi sadržali određene manjkavosti koje se odnose na neravnopravan tretman po pitanju broja dana za pripremu utakmice, prisustvo svih zainteresovanih gledalaca na stadionu, kao i izdvajanje ove utakmice kao najvažnije u ovom kolu u odnosu na ostale.

Najbitniji kriterijumi prilikom određivanja navedenog termina bili su:

Obezbjeđivanje najravnopravnijih uslova za igrače oba tima u smislu dovoljnog broja dana za pripremu utakmice, što se posebno odnosi na igrače FK Partizan koji učestvuju u UEFA takmičenju, čime se u najvećoj mjeri štiti opšti interes srpskog fudbala;

Posebno isticanje derbi utakmice koja će se jedina igrati u ovom danu kao najvažnije u domaćem šampionatu, u odnosu na ostale utakmice koje se igraju u ovom kolu;

Mogućnost da svi gledaoci mogu nesmetano da prisustvuju utakmici, što se odnosi i na veliki broj gledaoca koji dolaze iz inostranstva;

Saradnja sa TV Arena sport kao zvaničnim emiterom utakmica Mozzart Bet Super lige Srbije u cilju povećanja obima sadržaja i kvalitetnije produkcije same utakmice;

Bezbjednosni aspekt, zbog najmanjeg broja sportskih i drugih događaja u Beogradu tog dana u odnosu na prethodne dane“, stoji u saopštenju Zajednice Superlige.

Takođe, kako se nezvanično može čuti, ukoliko Partizan prođe Šerif sutra veče, njegov prvenstveni meč sa Kolubarom, koji je po programu u vikendu poslije derbija, najvjerovatnije će biti odložen, da se omogući crno-bijelima, za dobrobit srpskog fudbala, koji dan odmora više od evropskih izazova.