Zvezda čeka još jednog visokog i spremna je za Evroligu

14.07.2020. | 20:18

Pečat za pečatom “udaran” je u inostrane pasoše, a u ponedeljak je stigao i jedan u domaći pasoš. Crvena zvezda je poslije četiri strana pojačanje dovela dobro poznato lice i nastavila sa formiranjem ekipe za narednu sezonu.

Kako će izgledati srpski evroligaš pod komandom novog trenera Saše Obradovića?

Obrisi ekipe se naziru, igra bi mogla da podseća na onu iz ere Dejana Radonjića, ali će veliki zvezdaš na klupi voljenog tima sigurno imati svoj pečat zasnovan na odbrani, fizikalijama i brzini.

Sigurno je da će Obradović forsirati modernu košarku i da svoje zamisli pretvori u delo doveo je, za sada, pet pojačanja. Zvanično su otišli Kevin Panter (Olimpija Milano), Čarls Dženkins (Olimpijakos) i ovog utorka Lorenzo Braun (Fenerbahče).

I računa se da će tim brojati sigurno 15-16 igrača, odnosno da će imati na raspolaganju tri petorke, neophodne kako bi se borili na četiri fronta – ABA liga, Evroliga, domaće prvenstvo i Kup Radivoja Koraća, uz najviše ambicije na domaćoj i regionalnoj sceni. Zato bi Zvezdi dobro došlo jedno visoko pojačanje, igrač koji bi pokrivao pozicije centra i krilnog centra.

Za organizaciju igre ravnopravno bi trebalo da budu zaduženi Kori Volden i Lengston Hol, pojačanja iz Partizana odnosno Peristerija. Pored njih će stasavati talentovani Aleksa Uskoković, kapiten U18 selekcije Srbije koja je bila šampiona Evrope 2017, i koji će biti prekomandovan iz FMP.

Hol je bio velika želja i Obradović je uveren da će iznenaditi navijače, te da mu je potreban neko ko će prvenstveno da razigrava ekipu, a da ne misli samo na poene.

Volden je prelaskom iz Partizana, plativši svoju slobodu, izazvao istinsku buru na Jadranu. Bio je jedan od ključnih igrača večitog rivala, sa prosekom od 9,8 poena, 3,5 skokova i 2,8 asistencija u Evrokupu.

Prva šuterska opcija biće novajlija iz Valensije, Džordan Lojd. Pružao je sjajne partije posle restarta ACB lige u španskom klubu i za sada figurira kao najveće pojačanje crveno-belih.

Lojd je odličan bio i u Evroligi, na 18 utakmica prosečno je postizao 11,1 poen uz 1,9 skokova i 2,4 asistencije za 22 minuta po meču. Košgeterski se posebno istakao u 7. kolu protiv Panatinaikosa sa 27 poena, 5 uhvaćenih lopti, 8 asistencija i 2 ukradene lopte za indeks 41.

Očekuje se eventualno da stigne još jedan bek, a poziciju “dva” pokrivaće i Aleksa Radanov, za koga se očekuje da (konačno) dobije zavidnu minutažu i pravu ulogu na velikoj sceni.

Krila će pokrivati starosedeoci, kapiten Branko Lazić i Ognjen Dobrić, za koga će takođe veruje da će dobiti ulogu jednog od nosilaca.

Pravu podršku imaće od povratnika Marka Simonovića, iskusnog 34-godišnjeg reprezentativca, koji može da igra na pozicijama “tri” i “četiri”. Treći put je zadužio crveno-belu opremu i sigurno će doprineti na svoj način.

Upravo će Simonović i Davidovac moći da se rotiraju kao krilo ili krilni centar, u zavisnosti od zamisli Saše Obradovića i potrebe igre, jer su na četvorci i Boriša Simanić i Marko Jagodić Kuridža.

Njima bi društvo trebalo da pravi i Duop Rit, koga poput Radanova i Uskokovića očekuje prekomanda iz FMP.

Najviše dilema ostaće po pitanju centra. Stigao je Lendri Noko iz Albe i za sada bi bio prva opcija, ali se očekuje još jedno visoko pojačanje…

Ugovori su istekli Majklu Odžu i Vladimiru Štimcu, pa je mnogo više “petica” iznad čijih imena je znak pitanja i njihove sudbine su najneizvesnije.

To su i Ognjen Kuzmić, Nikola Jovanović, Dušan Ristič, pa i Džejms Gist, koji još nije zvanično otišao, ali prekaljeni Amerikanac gotovo sigurno neće ostati na Malom Kalemegdanu.

Ostaje da se vidi šta će biti sa bekom Nemanjom Nenadićem, ali za njega verovatno neće biti mesta u mozaiku Saše Obradovića.

Kada se podvuče crta, četiri inostrana pojačanja i jedno domaće su tu, izvesno će ih biti još, jer je između dve sezone posebno zanimljivo u crveno-belom taboru.

 

Izvor.(Nova.rs)