Zverev zagorčao život Nadalu i vratio Medvedeva u društvo Đokovića

08.05.2021. | 19:34

Njemački teniser Aleksander Zverev se pobjedom nad Rafaelom Nadalom u četvrtfinalu Mastersa u Madridu pobrinuo za novi poredak na ATP rang listi, a u borbi za finale je potom savladao i Dominika Tima.

Zverev je šokirao Nadala ne samo pobijedivši ga, već zato što je to uradio njegovoj omiljenoj podlozi šljaci, u njegovoj zemlji, Španiji, a briljantnu formu nastavio je plasmanom u finale, pošto je savladao još jednog majstora za šljaku, Dominika Tima sa 6:3, 6:4.

Zbog poraza od Nijemca ruskog porijekla, Nadal će od ponedjeljka izgubiti bodove zbog čega će se vratiti na treće mjesto ATP rang liste.

To znači da će ispred njega ponovo biti ruski igrač Danil Medvedev, koji će ponovo „disati za vrat“ Novaku Đokoviću, kojeg je mogao i da prestigne na čelu svjetskog poretka, da nije podbacio u Madridu.

Poraz Nadala imaće velike implikacije i za Rolan Garos, koji se održava krajem maja, pošto Španac više neće biti drugi nosilac.

To znači da će on moći da se sastane sa Novakom Đokovićem, koji će pred drugi Grend slem sezone sigurno biti prvi na svijetu, i prije velikog finala, dok će prije borbe za trofej nemoguć biti duel Đokovića i Medvedeva.

Prošle godine ta situacija nije bila moguća, pa je do duela Srbina i Španca došlo u finalu, gdje je Rafa u tri seta „počistio“ Novaka.

Sada će, kao prvi i treći teniser svijeta, moći da se sastanu već u polufinalu, ukoliko ih žrijeb stavi u isti dio kostura, ali ni ta opcija nije sigurno, jer će se tek pred turnir odrediti da li će se prvi nosilac u polufinalu sastati sa trećim ili četvrtim.

Razlog zbog kojeg Nadal neće moći da prestigne Medvedeva je taj što on ne može da osvoji bodove na Mastersu u Rimu, koji je na programu sledeće nedjelje, jer brani titulu iz 2019. godine, dok Medvedev u Italiji može samo da zaradi poene.

Jedini način na koji „Bik sa Majorke“ može da prestigne Medvedeva je da se pojavi na nekom od turnira iz serije 250 pred Rolan Garos – u Ženevi, Lionu, Parmi ili Beogradu.

Međutim, učešće Nadala na nekom od tih turnira je manje nego malo vjerovatno, pa se sa velikom sigurnošću može zaključiti da će na Rolan Garosu Đoković biti prvi, Medvedev drugi, a Nadal treći nosilac.