Zvanično podignuta optužnica! Luka Jović ide šest mjeseci u zatvor

23.10.2020. | 13:32

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv fudbalera Real Madrida Luke Jovića, kojim ga tereti zbog kršenja samoizolacije u Srbiji u martu ove godine nakon što se vratio iz Španije.

Njemu se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije, precizirali su u četvrtak za Tanjug u tom tužilaštvu, a danas je tužilaštvo objavilo i zvanično saopštenje povodom ovog slučaja.

Optužnim predlogom tužilaštvo je sudu predlažilo da Joviću izrekne kaznu od šest mjeseci zatvora.

Krivična prijava protiv Jovića uslijedila je u toku prve nedjelje po uvođenju vanrednog stanja nakon što je on po povratku u Beograd po propisima trebalo da dvije nedjelje provede u samoizolaciji, što on nije poštovao.

Do optuženja je došlo jer fudbaler nije pristao na oportunitet – odbacivanje krivične prijave uz uplatu 3,5 miliona dinara.

U saopštenju precizira se da Jović tokom marta nije postupao po propisima za sprečavanje epidemije virusa „Covid 19“, odnosno po rješenju Ministarstva zdravlja, Sanitarne inspekcije koje mu je uručeno 14. marta na aerodromu „Nikola Tesla“ kojim mu je naložena mjera kućne izolacije od 14 dana na adresi boravišta, obzirom da je došao iz države, Španije, sa intenzivnom transmisijom virusa, već je tokom trajanja perioda kućne izolacije napuštao mjesto boravišta.

Tužilaštvo je predlažilo da Prvi osnovni sud u Beogradu Jovića proglasi krivim i osudi ga na kaznu od šest mjeseci zatvora.

Prije podnošenja optužnog prijedloga, tužilaštvo ukazuje da je Joviću predočena mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja – tako što bi uplatio 5.000.000 dinara u humanitarne svrhe, sa čime se on nije saglasio.

Kako tužilaštvo nije bilo saglasno da iznos koji bi okrivljeni Jović uplatio u humanitarne svrhe bude manji od 3.500.000 dinara, imajući u vidu činjenicu da je krivična prijava protiv njega podneta redovnim putem, odnosno da prema okrivljenom nije određeno zadržavanje niti je predložen pritvor, njegovo imovno stanje i zaradu, te da je okrivljeni javna ličnost, to do primjene ovog instituta nije došlo, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je podsjetilo da kada se primjenjivao institut oportuniteta na umjetnika Gorana Bregovića zbog građenja bez građevinske dozvole, on je uplatio 2.500.000 dinara u humanitarne svrhe, u skladu sa svojim imovinskim stanjem.

I u drugim slučajevima uplaćivani su veliki novčani iznosi na ime odlaganja krivičnog gonjenja, navodi tužilaštvo jer smatra da se na taj način, isključivo u predmetima gdje to zakon izričito dozvoljava i finanasijske mogućnosti okrivljenih, ispunjava svrha instituta oportuniteta.

Ulazuje da su uplaćena novčana sredstva namijenjena za pomoć izgradnji vrtića, opremanje pedijatrijskih i drugih zdravstvenih ustanova, opremanje IT učionica i u druge isključivo humanitarne svrhe.

Cilj tužilaštva je da se što veći broj predmeta rješava oportunitetom i sporazumom o priznanju krivičnog djela, napominje se u saopštenju.

Podsjetimo, Jović je prekršio karantin i obaveznu izolaciju nakon što je doputovao iz Madrida. Tada je napustio svoj stan i otišao da posjeti svoju djevojku Sofiju Milošević, koja je slavila rođendan. Ispostavilo se kasnije da je Sofima u to vrijeme bila trudna, a nekoliko mjeseci kasnije donijela je na svijet dječaka, pa je Jović postao otac po drugi put, a u međuvremenu je i vjerio manekenku.

Prvog sina Jović je dobio sa svojom prvom djevojkom, Anđelom Manitašević, i to nakon što su raskinuli, piše Telegraf.rs.

Oznake: Luka Jović, Zatvor