ŽRK Borac poslije devet godina izlazi na međunarodnu scenu: Za nastup u Evropi potrebna veća podrška

21.05.2021. | 08:53

Da bismo mogli da bez problema nastupimo u Kupu EHF te odigramo domaće takmičenje, trebaće nam između 150.000 i 200.000 KM, rekao je direktor ŽRK Borac Darko Savić.

Rukometašice Borca osvajanjem šampionata BiH stekle su pravo učešća u okviru Kupa EHF pa čelnici “osica” već sada počinju sa pripremama za izlazak u Evropu, prvi nakon devet godina.

– Naravno da smo ponosni zbog osvojene titule i da ćemo učiniti sve da i na međunarodnoj sceni dostojno reprezentujemo naš klub, grad i Republiku Srpsku. Međutim, to nećemo moći sami, bez pomoći sponzora, grada Banjaluke kao i šire društvene zajednice. Prema prvim procjenama da bismo mogli normalno da zaigramo u Evropi, ali i da bez problema odradimo sva domaća takmičenja treba nam između 150.000 i 200.000 KM. To je samo okvirni plan, a mnogo konkretnije ćemo znati kada bude žrijebanje i kada budemo dobili protivnika u okviru Kupa EHF – rekao je Savić.

Uspjeh koji je Borac ostvario u protekloj sezoni privukao je pažnju sponzora, ali je sve to još malo, da bi se ostvario značajniji iskorak na međunarodnoj sceni.

– Veoma je teško obezbijediti sredstva da bi klub poput našeg normalno funkcionisao. Imamo pomoć prijatelja i pojedinih sponzora, ali sam ja na kraju ipak morao da prošle godine prodam kuću kako bih sanirao sve obaveze da klub ne bi ušao u dugove – dodao je Savić, navodi “Glas Srpske”.

Pobjedom u Mostaru nad Katarinom Banjalučanke su i zvanično osvojile svoju sedmu titulu prvaka BiH, ali za njih sezona još nije gotova. Već za vikend u “Boriku” će biti domaćini finalnog turnira za pobjednike Kupa BiH, a onda će naredne sedmice u Prijedoru pokušati da osvoje i Kup RS.

– Prihvatili smo se organizacije finalnog turnira jer želimo da u svoje vitrine dodamo i taj trofej. Djevojke su spremne i raspoložene da osvoje i Kup RS kako bi ova sezona bila završena sa sva tri pehara – poručio je prvi operativac “osica”.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević naglasio je kako bi i svi ostali klubovi trebalo da se ugledaju na Banjalučanke.

– Izuzetno smo ponosni na naše rukometašice i vjerujem da će svojoj riznici dodati i pehar pobjednika Kupa BiH i Kupa RS. Kada bi i ostali rukometni radnici bili na ovom nivou, onda se ne bi desilo da iz muške Premijer lige ispadnu čak tri naša kluba – kategoričan je Umičević.

Isplatio se trud

Rukometašica Borca Ružica Šikić kaže kako je osvajanje titule nagrada za sav uloženi trud.

– Zaista smo mnogo radile, vjerovale smo u sebe i imale smo veliku želju da stignemo na sam vrh. Uspjele smo, mislim da je titula zasluženo u našim rukama, a sada smo okrenuti Kup takmičenjima. Pozivam sve ljubitelje rukometa da nas podrže u nastojanju da sezonu završimo sa tri osvojene titule – poručila je Šikićeva.