Zrinjski bolji od Veleža: Bekić majstorijom odlučio mostarski derbi

12.10.2022. | 19:24

U zaostalom meču 6. kola Premijer lige BiH snage su u velikom mostarskom derbiju pod “Bijelim brijegom” odmjerili Zrinjski i Velež.

Završilo je 1:0 za domaće koji su slavili sjajnim pogotkom iskusnog Bekića na samom početku meča. Vidjeli smo veoma skroman derbi, bez puno iznenađenja i svakako za zaborav.

Zrinjski je bolje otvorio meč, pravio veliki pritisak, a u devetoj minuti pokušaj Ilinkovića blokirao je Kvakić. Minut kasnije zatresla se mreža “Rođenih”. Nakon kornera lijepa i uigrana akcija Zrinjskog, lopta dolazi do iskusnog Bekića koji evrogolom trese mrežu Bogdanovića.

Domaći su tada prepustili blagu incijativu “Rođenima”, Velež je zaprijetio preko Pantelića, ali izblokiran je njegov pokušaj.

U 35. minuti Bajrić je natjerao Sučića da griješi, uposlio je Zajmovića, ali ovaj slabo šutira i blokirao je to Jakovljević. Do kraja prvog dijela bez uzbuđenja i na pauzu se otišlo pri rezultatu 1:0.

U nastavku bez puno uzbuđenja na startu drugog dijela. Do 80. minute nismo vidjeli gotovo ništa, Zrinjski je držao vođstvo, a “Rođeni” teško dolazili u priliku da zaprijete, gotovo da večeras nisu pokazali ništa.

Malekinušić je šutirao glavom u 82. minuti, te smo tada konačno vidjeli pravu šansu, ali nije bilo pogotka. Pet minuta prije kraja prijetio je Bilbija, ali ide to pored gola.

Ostalo je 1:0 i “Plemići” će večeras da slave, potpuno zasluženo.

Svakako treba istaći i sudijsku trojku koju su činili Admir Musić, Davor Maksimović i Amir Kadić koji su kvalitetno odradili svoj posao, a što svakako može da raduje sve ljubitelje fudbala u BiH, s obzirom da je mostarski derbi privukao dosta pažnje, pa je i suđenje sigurno bilo “pod lupom”.

Zrinjski je ovom pobjedom došao na lidersku i ima 27 bodova uz utakmice manje. Velež je na sedmom mjestu.

U narednom kolu Zrinjski gostuje kod Leotara u Trebinju, a Velež u “Gabeli” u nedjelju dočekuje FK Sloboda, prenosi “SportSport”.

Oznake: Velež, Zrinjski