Zovko preuzima tim: Hrvatska teniska reprezentacija ima novog selektora

29.12.2023. | 15:06

Velimir Zovko novi je selektor hrvatske Dejvis kup reprezentacije Hrvatske, potvrdio je Upravni odbor Hrvatskog teniskog saveza. Zovko će na toj poziciji zamijeniti Vedrana Martića, kojem je ovog mjeseca istekao mandat.

Zovku ovo neće biti prvi put da vodi neku od naših nacionalnih selekcija. Tako je 1999. bio glavni trener reprezentacije u Fed kupu, tokom dvije sljedeće sezone pomoćni trener u istom takmičenju, a 2000. je bio glavni trener naših olimpijskih reprezentacija.

Još veće trenersko iskustvo ima u vođenju nekih od najboljih hrvatskih tenisera i teniserki. Posljednji među njima bio je Borna Gojo, ali je dugo sarađivao i sa Ivanom Ljubičićem, Ivanom Berošem, Mirjanom Lučić-Baroni, Jelenom Kostanić te Ivanom Abramović.

Na međunarodnom planu bio je trener Australijanca Bernarda Tomica, Ruskinje Poline Lejkine, a u posljednje vrijeme Zadranke s američkim pasošom Bernardom Perom.

Zovko će našu reprezentaciju voditi već početkom 2024., u susretu protiv Belgije u Varaždinu. Bit će to dvoboj u kvalifikacionoj fazi 3. i 4. februara, a pobjednik će se plasirati u prvi krug završnice Dejvis kupa, koji je na rasporedu u septembru. Sastavi za taj susret bit će prijavljeni 5. januara.

 

Oznake: Hrvatska, Selektor, Tenis