Zemlja u transu: Tokom slavlja zbog uspjeha na Afričkom kupu nacija u Gvineji stradalo šest navijača

22.01.2024. | 09:36

Afrički kup nacija suočio se s velikom tragedijom nakon što je šest navijača reprezentacije Gvineje stradalo tokom ludog slavlja pobjede.

Gvineja je u petak naveče upisala prvu ovogodišnju pobjedu na Afričkom kupu protiv Gambije i tako zakoračila u nokaut-fazu kontinentalnog takmičenja. No, priča nije imala sretan kraj.

Pobjeda je izazvala divlje scene u domovini gdje su navijači na ulicama glavnog grada Conakryja izašli na ceste i slavili u automobilima i motociklima. Nažalost, Fudbalski savez Gvineje objavio je da je tokom slavlja stradalo šest navijača.

Ispred saveza se oglasio medijski menadžer Amadou Makadji, koji je zamolio sve navijače da budu oprezni jer ovakve scene nikome nisu potrebne.

“Ono što je važno je da naši navijači i javnost slave na vrlo odmjeren način. Moraju biti oprezni da se ne dovedu u opasnost jer je cilj fudbala donijeti radost, a ne ostaviti porodice ožalošćene. Ne želimo u budućnosti oplakivati mrtve i zato pozivano sve da slave, ali da se čuvaju kako im se ništa ne bi dogodilo”, rekao je Makadji i dodao: “Gvineja je zemlja u kojoj su ljudi jako strastveni prema nogometu i doživljavaju ga kao nigdje drugdje na svijetu”, dodao je za BBC Sport Africa.

Gvineja je zahvaljujući minimalnoj pobjedi, koju je donio Aguibou Camara, skočila na drugo mjesto grupe i vrlo vjerovatno će se naći u nokaut-fazi Afričkog kupa nacija.