Zeljković o smanjenju plata igračima: Imaju bonuse za pobjede, treba da odgovaraju i za loše rezultate

02.09.2022. | 14:28

Mnogo prašine digla je odluka Upravnog odbora Borca da igrače, nakon poraza od Leotara (0:1), kazni oduzimanje 30 odsto od plate zbog, kako je istaknuto, nedovoljnog zalaganja koje nije dostojno dresa Borca.

Neki klubovi Premijer lige BiH su se odlučili da svojim igračima, a neki i stručnim štabovima, umanje mjesečna primanja za 30 odsto.

Ovakva odluka je zatalasala fudbalsku scenu u ligi.

Oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, navodeći da ”igrači ne mogu da budu kažnjeni na osnovu nečije subjektivne procjene”, da je to u suprotnosti sa svim pravnim aktima i da će, ukoliko odluka bude na snazi, o tome obavijestiti Svjetsku uniju fudbalera (FIFPRO).

O ovoj temi je, na predstavljanju Vinka Marinovića, govorio i potpredsjednik Borca, Bogoljub Zeljković.

“Takva odluka je donesena jer smatramo da jedan čovjek (trener Nenad Lalatović, op.a.) ne može da bude kriv za sve. Smatramo da svi snose određenu odgovornost; i igrači, treneri, ali i mi koji vodimo klub. Vidim da su pojedini jedva dočekali neko stanje u Borcu, pa da se oglase i pametuju kako treba da se radi. Mi savršeno znamo da ne možemo da kaznimo igrače bez njihove saglasnosti. Zaštićeni su maksimalno za svoje ugovore, ali kako imaju svoja prava, isto tako imaju i odgovornost. Smatramo da je moralno sa njihove strane da to prihvate jer imaju kvalitet koji može da odgovori ambicijama. Od 21 bod do sada osvojili smo deset, u Evropi ispali od ekipe sa Farskih Ostrva od koje smo, garantujem, kvalitetniji. Smatram da zbog svega toga moraju da snose dio odgovornosti. Kako imaju bonuse za pobjede, tako i za seriju loših rezultata smatram da svi treba da snosimo određeni teret,” rekao je Zeljković.

Situacija će zasigurno biti aktuelna još neki period, jer se ne očekuje odmah razrješenje ove situacije.

Oznake: Borac, Igrači, Plate