Zbog nedostatka snijega: Otkazana “Zlatna lisica” na Pohorju

30.12.2021. | 14:04

Maribor je u subotu, 8. januara, trebao biti domaćin veleslaloma, a u nedjelju 9. januara 2022. godine slaloma, a sada je treću zimu zaredom ostao bez nekada najposjećenijih i najorganizovanijih takmičenja alpskih skijašica.

Kontrolor snijega FIS-a Markus Majr presudio je u Mariboru da 58. po redu “Zlatna lisica” za Svjetski kup u alpskom skijanju na Pohorju nije moguće da se održi zbog nedostatka snijega, javlja Anadolija.

Naime, kontrolor FIS-a i direktor tehničkih disciplina Svjetskog kupa za žene Majr provjerio je snježne uslove na mariborskoj stazi za “Zlatnu lisicu”, a potom je organizatorima poručio:

“Nažalost, cijela situacija je takva da 8. i 9 januara nije moguće održati takmičenje Svjetskog kupa. Na stazi nema dovoljno snijega, ponegdje ga ima svega nekoliko centimetara, a pritom je vremenska prognoza i dalje veoma loša.”

Zbog visoke temperature u većem dijelu Alpa, pitanje je i da li će se veleslalom i slalom “Zlatne lisice” uopće moći premjestiti na drugo mjesto.

Tradicionalno, posljednjih godina, uz sve veći nedostatak snijega u Mariboru, slovenačka takmičenja za Svjetski kup zamjenjuju se Kranjskom Gorom.

Druga opcija je zamjena trka negdje u inostranstvu, ali zbog nedostatka vremena i odmora kada su skijališta najviše posjećena, postavlja se pitanje da li bi potencijalni domaćini mogli prikupiti dovoljno sredstava za pokrivanje troškova.

Uz pitanje novca i odgovarajućeg skijanja, glavna prepreka je gust raspored takmičenja u januaru, nakon čega slijedi preseljenje u Kinu u februaru zbog Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kako je rekao Srečko Vilar, generalni sekretar “Zlatne lisice”, sutra će biti poznato da li će legendarno takmičenje ostati u Sloveniji ili će biti zamjena za veleslalomsko i slalomsko takmičenje alpskih skijašica na nekom drugom mjestu.

“Zlatna lisica” se 2020. i 2021. godine održavala na alternativnoj gorenjskoj lokaciji na stazi Svjetskog kupa za muškarce u Kranjskoj Gori.

Oznake: Skijanje, Spust