Završeno Svjetsko prvenstvo u biciklizmu: Biciklisti ostavili najbolje za kraj u Istočnom Sarajevu

10.10.2021. | 18:58

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu vožena je najzahtjevnija trka, Granfondo, koja je okupila 550 takmičara u obje konkurencije.

Ništa od vremenskih uslova nije išlo na ruku biciklistima, kiša, snijeg, vjetar, magla, sve se urotilo protiv ovih hrabrih vozača, ali nisu se predavali i na kraju se većina od njih poslije 100 kilometara vožnje popela do cilja na Jahorini.

U sveukupnom vremenu najbolji je bio Italijan, Ivan Martineli koji je 100 kilometara prevezao za tri sata i minutu.

“Bilo je vrlo teško zbog hladnoće i snijega, ali je staza bila izuzetno dobra i zahtjevna. Sa nekoliko drugara iz tima napadao sam sve vrijeme i na kraju smo na posljednjoj uzbrdici došli kao vodeći, a ja sam imao najviše snage i prvi prošao kroz cilj. Prvi put sam u Republici Srpskoj i BiH, osjećao sam se izuzetno lijepo i prijatno, a organizacija takmičenja je bila sjajna bez obzira na vremenske uslove koji nam nisu išli na ruku”, rekao je Martineli.

Leteći Holanđanin Džoni Hugerland je i na Granfondo trci opravdao očekivanja, te je slavio u svojoj starosnoj kategoriji od 35 do 39 godina.

“Naravno da sam sretan i zadovoljan što sam ponovo pobijedio na Jahorini. Ovo su atipični uslovi za biciklizam. U avgustu kada sam nastupao na kvalifikacijama bilo je +40, a dana je temperatura bila ispod nule. Pohvalio bih ambijent, atmosferu i kompletnu organizaciju Svjetskog prvenstva. Veoma sam se prijatno osjećao tokom ovih pet dana na Jahorini i sigurno da ću opet doći na vašu olimpijsku ljepoticu”, rekao je Hugerland.

Direktor Svjetske biciklističke federacije zadužen za Granfondo Ervin Verveken, izrazio je svoje zadovoljstvo kako je sve prošlo tokom trajanja Svjetskog prvenstva u Istočnom Sarajevu.

“Zadovoljan sam kako je sve prošlo. Bilo je hladno, vrijeme nije bilo naklonjeno biciklistima, ali prvenstvo je opravdalo očekivanja i vidimo se sljedeće godine na kvalifikacionoj trci”, rekao je Verveken, navodi “Mondo” portal.

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva dijeljeno je po pet kompleta medalja u obje konkurenciji.

Kod muškaraca 19-34 godine najbolji je bio Ivan Martineli ispred svojih sunarodnika, Etorea Karlinija i Fabija Cinija. Džoni Hugerland je osvojio zlato u kategoriji 35-39 godina, ispred Mateja Lovšea iz Slovenije i Klemena Maea iz Francuske. Do zlata u kategoriji muškaraca 40-44 godine, stigao je Pavel Gonda iz Češke, ispred Japanca Akira Takaoke i Slovenca Deana Bratuša.

Slovenac Igor Kopše bio je zlatni u kategoriji 45-49 godina, ispred Francuza Davida De Vekija i Gritsa Veversa iz Letonije. U konkurenciji muškaraca 50-54 godine zlato je osvojio svojevremeno sjajni biciklista u profesionalnim vodama Nikola Loda iz Italije, ispred Kanađanina Brusa Brda i Nijemca, Mihaela Šefera. U konkurenciji muškaraca 55-59 godina Endrju Penderi iz Francuske je bio zlatni, Jorn Fjeldavli srebrni, a Havijer Santamarija iz Španije bronzani.

Poljakinja Kamika Vojkievič je bila najbolja u kategoriji žena 19-34, ispred Katarine Novak i Laure Šimenc iz Slovenije. U konkurenciji žena 35-39 godina zlatna je bila Alina Milka iz Poljske, ispred Petre Pasar iz Slovenije i Eteike Matuž iz Mađarske.

Svjetska prvakinja u kategoriji 40-44 je postala Sara Hedberg iz Švedske, srebrna je Stefani Gros iz Francuske, a bronzu je osvojila Lara Njuel iz Velike Britanije. U kategoriji žena 45-59 godina zlatnu medalju je osvojila Esta Bovil iz Kanade, ispred Italijanke Mihaele Gorini i Klare Tomas iz Velike Britanije.

Direktor Svjetskog prvenstva Vladimir Kuvalja, ponosan je na to što su njegovi saradnici i on uspjeli organizovati i napraviti da sve bude na visokom nivou.

“Mislim da možemo biti ponosni i zadovoljni. Želim da se zahvalim svim mojim saradnicima koji su iznijeli najveći teret kada je u pitanju organizacija ovog izuzetno zahtjevnog takmičenja. Posebno sam oduševljen Mediofondo trkom gdje su nastupili takmičari preko 50 godina. U životu nisam vidio takav takmičarski duh i entuzijazam kod ljudi koji očigledno žive biciklizam. Svi znamo kakvi su bili vremenski uslovi, temperatura je bila ispod nule. Mislim da je bilo pun pogodak bilo što smo Jahorini i Istočnom Sarajevu dali organizaciju ovog Svjetskog prvenstva”, naglasio je Kuvalja.

Istočno Sarajevo sa svojim opštinama, te Jahorina bili su centar svjetskog biciklizma u minulih pet dana, a tako će po svemu sudeći biti i naredne godine, jer su učesnici ponijeli najljepše utiske i obećali da će već naredne godine doći na kvalifikacionu trku koja će svake godine biti održavana u Istočnom Sarajevu.