Zavidan uspjeh sportiste iz BiH: Sa sankama starim 10 godina do superfinala

05.12.2020. | 11:09

Sve dok se ne ukažu na stazi, naši sankaši su u svjetskim okvirima čista egzotika.

Sa sankama starim 10 godina, sa malim brojem pravih treninga, bili su u startu osuđeni na malo toga u ovom sportu u koji se ulaže sve više. Međutim, na stazi stvari ne izgledaju baš tako.

Zemlja Olimpijade, grad Olimpijade ipak dišu kada se govori o zimskim sportovima, ali zahvaljujući borbi nekolicine ljudi.

Još junior

Mirza Nikolajev, 19-godišnji junior juče se u Njemačkoj plasirao u superfinale Svjetskog kupa, koje je predodređeno za samo 17 takmičara po plasmanu. Rezultat je tim veći što je ovaj mladić uspio u seniorskoj konkurenciji, onoj najjačoj doći do velikog rezultata.

“Malo treninga smo odradili na našoj stazi ljetnih na točkovima. Nismo imali novca zbog korone za saniranje oštećenja staze na Trebeviću nakon zime. Dva ili tri treninga smo samo imali na stazi. S druge strane, maksimalno smo odradili kondicione treninge i treninge snage. Individualni je sport, pa smo se lakše mogli pridržavali ovih mjera. Trenirali su zajedno Nikolajev i Anel Čirkinagić”, kaže za Avaz Senad Omanović, selektor reprezentacije BiH.

Inače, Čirkinagić se povrijedio na prvim treninzima za Svjetski kup, pa se morao vratiti u Sarajevo, ali i on uskoro putuje u Njemačku gdje će se priključiti našem malom reprezentativnom timu.

“Prezadovoljan sam što se tiče ovoga što su uradili naši momci. Anel je imao peh, ali već 12. ovog mjeseca i on dolazi na treninge. Daćemo sve od sebe da bude potpuno spreman. Neke okolnosti za obojicu su otežavajuće. Često na takmičenjima nisam s njima da bi oni imali više novca za utrke. Oni sami pripremaju sanke, po mojim uputama, ali to, svakako, nije jednostavna stvar”, naglašava selektor BiH.

Posebna priča

Oprema i sanke su posebna priča. Iz matične države nema velike pomoći.

“Od države mi nemamo nikakvu podršku, a dobijemo od Kantona Sarajevo 4.000 KM. Na sreću imamo podršku Svjetske sankaške federacije, od njihovih sponzora dobijamo podršku. Kombinezone, rukavice i slično, pa nekako uspijemo pokriti troškove. Što se tiče sanki, mogu samo zamisliti gdje bi naši momci bili da imamo nešto konkurentnije. Naše sanke su stare 10 godina, prepravljam ih od nekih dijelova i koštaju 4.300 eura, a druge reprezentacije imaju sanke od 18.000 do 27.000 eura. Velika je to razlika”, naglašava Omanović.

Olimpijska norma

Ova godina i naredna sezona do 31. 12. 2001. je kvalifikaciona za Olimpijske igre u Pekingu. Svaka trka Svjetskog kupa, kao i Svjetsko prvenstvo boduju se za normu koja je 30 bodova. U prvoj utrci ove sezone Nikolajev je osvojio osam bodova, što je veoma dobra razlika obzirom da je samo u ovoj sezoni preostalo još sedam utrka. Kako sada stoje stvari, realno je da u Pekingu imamo sankaškog predstavnika naše države.

Oznake: Sanke, Sport