Zakazano suđenje vijeka: Mančester siti čeka 113 tačaka optužnice

30.11.2023. | 16:02

Prvak Еngleske i Еvrope Mančester siti dogovorili su termin “suđenja vijeka” u svijetu fudbala, kako su ga nazvali britanski mediji.

Siti će se naći na sudu zbog kršenja 115 pravila finansijskog fer-pleja (FFP). Optužnice su podignute u februaru, a nakon kontinuiranih razgovora advokata Mančester sitija i čelnika Premijer lige, dogovoren je datum suđenja.

Kako su prenijeli britanski mediji, suđenje počinje početkom naredne sezone, odnosno u jesen 2024. godine. Tačan datum početka suđenja drži se u tajnosti i bit će iza zatvorenih vrata.

Aktuelni prvak Еvrope optužen je za kršenje 115 pravila od sezone 2009/2010, kada je krenuo nevjerovatan progres kluba koji je postao najdominantnija snaga engleskog fudbala, ali i Еvrope.

Ako se proglasi krivim za navedene prekršaje, Siti će se suočiti s oduzimanjem bodova, a u krajnjem slučaju moguće je čak i izbacivanje iz lige ili oduzimanje nekih trofeja, što je ipak manje očekivano.

Menadžer Pep Gvardiola poručio je prije nekoliko dana na konferenciji za medije da će vjerovatno voditi Mančester siti i ako ga izbace u treći rang takmičenja.

Podsjetimo, prije dvije sedmice Premijer liga žestoko je kaznila Еverton i oduzela mu 10 bodova zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Navijači ovog kluba bili su bijesni što se Siti ne kazni, a puno je veći potrošač novca od Еvertona.

Oznake: Mančester, Suđenje