Zakazana sjednica Skupštine KS BiH: Savez dobija rukovodstvo 1. oktobra

23.09.2022. | 08:38

Izborna sjednica Skupštine Košarkaškog saveza BiH biće održana 1. oktobra u Sarajevu i na njoj bi trebalo da bude izabran novi Upravni odbor, kao i ostala radna tijela kojima toga datuma ističe mandat.

Novi saziv Skupštine ponovo će brojati 30 delegata, po deset iz KS Republike Srpske, KS Herceg-Bosne i KS sistema A koji će imenovati nove članove UO koji čine po tri Srbina, Hrvata i Bošnjaka. Ko će biti predstavnici UO iz Republike Srpske biće poznato pred samu sjednicu Skupštine, a u sadašnjem sazivu to su bili Boris Spasojević, Siniša Kovačević i Dana Muminović.

Očekuje se da novoizabrani Upravni odbor istog dana usvoji akta o početku takmičenja Lige BiH u obje konkurencije, koje bi nominalno trebalo da počne 8. oktobra, odnosno da verifikuje liste sudija, delegata, kontrolora suđenja te izabere novog komesara takmičenja. Ujedno trebalo bi da bude izabrana i nova disciplinska komisija, koja bi se u narednom periodu trebalo izjasniti o slučaju “Sliško” koji je potresao BiH.

Naime, riječ je o skandalu koji je priredila selektor pionirske reprezentacije BiH Jasna Sliško, koja je zabranila mladim igračicama da podižu tri prsta nakon postignute trojke, iako je to međunarodni znak nakon postignuta tri poena. Zbog toga, ali i mnogo drugih nesportskih stvari, Košarkaški savez Republike Srpske podnio je zahtjev za disciplinski postupak protiv pomenute selektorke zbog psihološkog mobinga nad dvije košarkašice iz Banjaluke, koje su bile dio pomenute selekcije tokom desetodnevnih priprema početkom avgusta u Sarajevu.

Ipak, disciplinska komisija posljednjeg saziva u sastavu Zdravko Zečević, Esad Pelja i Bojan Krešić nije raspravljala o tome, jer je podnijela kolektivnu ostavku prije više od godinu dana. Novi “disciplinci” odmah po preuzimanju mandata trebalo bi da riješe pomenuti slučaj koji bi mogao da zastari jer je po važećem disciplinskom pravilniku apsolutni rok za zastare dva mjeseca od dana prijave.

Manjak klubova

Jedno od gorućih pitanja je broj klubova učesnika u narednoj sezoni Lige BiH. Pojedini ekipe već su odustale od takmičenja zbog loše finansijske situacije i pitanje je da li će uopšte biti 13 zainteresovanih timova za nastup. Na osnovu plasmana prošle sezone sada bi trebalo da igraju Borac, Leotar, Mladost, Radnik, Bratunac, Široki, Spars, Promo, Sloboda i Posušje. Bratunac neće igrati i raspustio je ekipu, a od nastupa u elitnom rangu odustali su šampioni sistema A i Herceg-Bosne, Student iz Tuzle odnosno Grude. Zrinjski i Bosna Rojal su ispali, a Čelik odustao od takmičenja tokom sezone. Manjak klubova pokušaće da iskoristi Slavija iz Istočnog Sarajeva, koja je podnijela kandidaturu za ulazak u najviši rang kao i Bosna Rojal.

Oznake: KS BiH, Sjednica