Vlado Jagodić: Suludo bi bilo da se prvenstvo nastavi!

29.05.2020. | 01:31

Deset dana je prošlo otkako su fudbaleri Borca nastavili sa treninzima, odnosno po prvi put kročili na teren Gradskog stadiona nakon dvomjesečnog karantina.

Šef stručnog štaba Vlado Jagodić juče je na konferenciji za novinare, održanoj u nesvakidašnjim okolnostima, odnosno ispred službenog ulaza na Gradski stadion zbog dezinfekcije istog, sumirao sve što je ekipa pod njegovom komandom uradila od 18. maja do danas.

– Iskreno, jedva smo čekali jer igrači 62 dana nisu bili ni sa loptom ni na terenu. Prvu sedmicu smo iskoristili da igrače lagano uvedemo u rad kroz tri grupe od osam igrača. U ovoj sedmici smo smanjili broj grupa, a povećali broj igrača unutar jedne grupe, tako da trenutno radimo u dvije grupe sa po 12 fudbalera plus golmani. Kako će to sve da izgleda od ponedjeljka, ne znam jer se još uvijek ne zna sudbina Premijer lige. Razgovaram sa svim trenerima iz Premijer lige BiH, sa nekima više, sa nekima manje, ali svi imaju iste probleme. Jednostavno, ne možemo da budemo sigurni šta nam donosi dobitnu kombinaciju. Ne želim da povrijedim nijednog od igrača, naravno, i zato radimo umjerenijim ritmom i intenzitetom, nadajući se skorom donošenju odluke.

Jagodić diže ruku protiv nastavka Premijer lige BiH jer za to, praktično, ”nema vremena”.

– Bez četiri sedmice priprema ekipa ne može da bude spremna da radi ono što se od nje očekuje. Pod pretpostavkom da prvenstvo krene, kao što se najavljuje, 6. ili 7. juna odnosno sedam dana kasnije, nećemo na ljeto imati nikakvu pauzu jer posljednjeg četvrtka u julu ili prvog četvrtka u avgustu je prva evropska utakmica, ko bude igrao na evropskoj sceni, a nova premijerligaška sezona počela bi polovinom avgusta. Nema, dakle, priprema a treba da uđemo u taj pakleni ritam. Ako sad izgubimo 4-5 igrača, kako ih oporaviti i spremiti za novu sezonu? Evo, imamo primjer iz Bundeslige, jedan Haland koji vrijedi 100 miliona doživio je povredu prepona, tetive, Ibrahimović u Seriji A isto tako… To je sve zbog izostanka potrebnog rada u proteklom periodu. Neko je počeo da radi prije sedam dana, neko je krijući radio dvije nedjelje u grupama od po tri do pet igrača, ali nije to to…

Fudbaleri bi, ističe trener Jagodić, voljeli da se uskoro nađu na terenu, ali su svjesni kakav je njihov trenutni nivo fizičke pripreme.

– Invididualni rad koji su sprovodili je samo 20 posto od onoga što im je potrebno i ništa više. Sad smo ušli u malo teži ritam nego što je bio na početku i vidi se da to teže podnose, a to znači da je potrebno još najmanje tri sedmice da bi došli u neko stanje da izguraju bar ritam subota – subota. A za srijeda – subota, potrebna su 22 igrača, ako ne računamo kartone, povrede….

Još jednom je Jagodić odbacio stav pojedinaca da je Borac “kočničar “zbog pozicije na kojoj se nalazi.

– Pomalo mi je i žao što se Borac uzima u usta samo iz razloga što je na četvrtom mjestu, pa je ‘glavni uzročnik što se prvenstvo ne nastavlja.’ Nije tačno! Nama niko kroz 33 kola ne može da zabrani da budemo prvi, to vam odgovorno kažem. Matematika je, međutim, jasna. Poslije 15. juna prvenstvo ne može da se završi u ritmu srijeda – subota jer nema dovoljno termina za tako nešto. Kakvu god odluku donese Savez, mi ćemo tako postupiti i tako moramo da uradimo i mislim da bi sve drugo osim donošenja konačne odluke u ovoj sedmici bilo pogrešno – navodi Jagodić, koji je analizirao situaciju i po pitanju promjena u igračkom kadru.

– Sporazumno je raskinut ugovor sa Zoranom Milutinovićem, dok je ugovor istekao Demiru Jakupoviću i Denisu Čomoru, te ni njih dvojica više nisu članovi Borca. Kad je, konkretno, Čomor u pitanju, smatrali smo da na toj poziciji desnog beka imamo veoma dobra rješenja jer je produžen ugovor sa Sinišom Dujakovićem, a tu je i Marin Galić. Mogu da kažem sve najbolje o tim igračima, radi se o sjajnim momcima, ali nema potrebe da gomilamo igrače i sigurno je da to nećemo raditi u narednom periodu. Na svakoj poziciji imamo po dva kvalitetna igrača, sa nama trenira i šest mladih igrača a ko će se izboriti za dres i poziciju – to ćemo vidjeti. Vladimiru Volkovu, takođe, ističe ugovor. Mi smo mu dozvolili da ode u Srbiju, bio je u Beogradu iz privatnih razloga, ali njemu je već 36 godina, a na toj strani, takođe, imamo kvalitetna rješenja. Aleksandar Subić nam se vraća, Đorđe Ćosić je takođe tu. Oko Marka Mirića su još nepoznanice, nemamo šta da tajimo. To je igrač kojem traje ugovor, a koji je još u Srbiji, a ako krenemo da igramo, zakasnio je za sve, tako da ćemo to rješavati u narednom periodu. Naravno da ćemo i popunjavati igrački kadar onako kako to bude zahtijevala situacija. Obavljeni su razgovori sa svim igračima, zaslužuju i pohvale jer su prihvatili da im se za tri protekla mjeseca smanje primanja za 50 posto i to treba javno istaći i pohvaliti. Sa nekim igračima se razgovara o budućnosti iako imaju ugovore jer klub nije zadovoljan onim što su do sad pružili, ali to su neke stvari o kojima ćemo pričati u narednom periodu. Napomenuću da je za 1. jul, ako ne bude nastavka prvenstva i ako budemo u mogućnosti da se normalno spremamo, zakazana prozivka igrača za narednu sezonu tako da bi mogla da se desi pauza od 15. juna pa do tad, a ako se prvenstvo nastavi, nećemo imati ni pet dana pauze – zaključio je Jagodić.

 

Izvor:(Borac-sport.com)