Vlada odgodila prinudnu naplatu: RK Borac ima poreski dug od 180.000 KM

17.01.2023. | 15:46

Vlada Republike Srpske odgodila je rukometnom klubu Borac M:TEL iz Banjaluke prinudnu naplatu 180.749 maraka poreskih obaveza do 31. decembra ove godine.

Zaključak da ministar finansija odobri RK Borac M:TEL privremenu odgodu naplate poreskih obaveza bez obezbjeđenja poreskog duga, Vlada RS usvojila je 12. januara, istoga dana kada je fudbalskom klubu Borac donirala dva miliona maraka za isplatu nagomilanih dugova i odlazak igrača na pripreme za tekuću takmičarsku sezonu.

Ovaj zaključak donesen je na preporuku ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića koji po ovlašćenju premijera Srpske obavlja i dužnost ministra porodice, omladine i sporta.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta je mišljenja da će nagomilani dug sportskih klubova na ime dospjelih poreskih obaveza u dogledno vrijeme potpuno paralisati sportski sistem RS i za to je potrebno u saradnji sa Ministarstvom finansija, pronaći sistemsko rješenje“, navodi se u Informaciji o potrebi privremene odgode naplate poreskih obaveza ovom rukometnom klubu.

Činjenica je da se po važećim propisima, kaže se dalje, poreski dug sportskim kolektivima ne može otpisati, ali je i realnost da nema finansijskih izvora koji bi u klubovima poreski dug mogli sanirati.

“U nedostatku sistemskog rješenja, sugerišemo da Vlada donese zaključak da se ministar finansija ovlasti da donese rješenje kojim se odobrava Rukometnom klubu Borac M:TEL iz Banjaluke privremena odgoda naplate poreskih obaveza bez obezbjeđenja poreskog duga na period do 31. decembra 2023. godine“, navodi se u Informaciji.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta precizirali su za CAPITAL da je „kao i brojni drugi klubovi i RK Borac bio suočen sa finansijskom krizom i problemima kada je riječ o obezbjeđivanju neophodnih finansijskih sredstava za nesmetano funkcionisanje kluba, što je dovelo i do problema kada je riječ o poreskim dugovanjima”.

“Unazad nekoliko godina, rukovodstvo ovog kluba je, zahvaljujući kvalitetnom radu i podršci institucija uspjelo značajno da smanji poreski dug koji je iznosio preko 1.000.000 KM i svede ga na iznos od 180.000 KM, te je zatražilo podršku Vlade i resornog ministarstva, kako u ovom trenutku isplata poreskih dugovanja ne bi ugrozila funkcionisanje kluba. Odgoda naplate poreskih obaveza ne oslobađa klubove odgovornosti, ali pomaže da klubovi nesmetano funkcionišu i rade na stvaranju uslova za rješavanje poreskih dugovanja“, kažu iz ministarstva.