Vingegor i službeno pobjednik Tur de Fransa

24.07.2022. | 21:07

U nedjelju je na Jelisejskim poljima u Parizu na tradicionalan način okončano 109. izdanje najprestižnije svjetske biciklističke trke – Tur de Fransa. Odranije je bilo poznato da je pobjednik Tura 25-godišnji Danac Džonas Vingegor, a u posljednjoj etapi do trijumfa je dominantno došao Belgijanac Jasper Filipsen.

Posljednja, 21. etapa bila je duga 115 kilometara i započela je kod pariske „La defens“ arene. Vrijeme kojim je u sprintu slavio Filipsen bilo je dva sata 58 minuta i 32 sekunde. Iza njega ostali su Grenevegen i Kristof. Četvrti je bio Stujven, a peti Slovak Sagan.

Bila je ovo druga etapna pobjeda za 24-godišnjeg Filipsena na ovom Turu, a prethodno je osvojio tri etape na Vuelti.

Prije posljednje etape bilo je jasno da naslov prvaka osvaja Vingegor, koji je mirno došao do cilja i nije rizikovao apsolutno ništa.

Na kraju je u ukupnom poretku Vingegor do pobjede došao uz vrijeme 79 sati, 33 minuta i 20 sekundi, dva minuta i 43 sekunde više od drugolpasiranog Slovenca Tadeja Pogačara. Treći u generalnom plasmanu je Britanac Gerejnt Tomas, a među prvih deset našli su se još Gaudu, Vlasov, Kintana, Barde, Mejntdžes, Lucenko i Jejts.

Za Vingegora, koji je član Jumbo-Visme od 2019. godine, ovo je prva pobjeda na „Gran tur“ trkama, a u pohodu na svoj prvi Tur de Frans imao je dva etapna trijumfa.

Upravo završeni Tur bio je jedinstven po činjenici da je prvi u istoriji poslije kojeg kreće žensko izdanje trke (Tour de France Femmes). Prva od osam etapa vožena je već u nedjelju – počela je kod Ajfelove kule, a finiš je bio takođe na Jelisejskim poljima (ukupno 81,7 km).

Poznati su i osvajači drugih majica – u plasmanu poena od samog starta prvi je bio Vaut van Art, tako da je osvojio zelenu majicu na kraju, a isti biciklista dobio je i nagratu za najborbenijeg vozača. Najbolji penjač (tačkasta majica) ovog puta je Vingegor, čovjek porijeklom iz zemlje koja praktično poznaje samo nizije.

U konkurenciji timova pobjedu odnosi Ineos Grenaridrs – britanska ekipa je u vođstvo prešla poslije uvodne četiri etape preuzevši čelo od Jumbo-Visme.

Najbolji mladi vozač (bijela majica) očekivano je Tadej Pogačar. Slovenac ovo priznanje osvaja treći put u nizu, ali 23-godišnjak iz Komende sigurno će biti razočaran budući da nije došao do „glavne“ nagrade.

 

 

Oznake: Tur de Frans