VIDEO – Aleksandar Đorđević: Istina je, odlazim, napuštam reprezentaciju

14.09.2019. | 17:41

Selektor Aleksandar Đorđević rekao je na konferenciji za novinare poslije meča sa Češkom da je istina da će napustiti kormilo nacionalnog tima.

Kraj konferencije za novinare selektora Aleksanra Đorđevića otkrio je da će “orlovi” ostati bez vođe. “Istina je, odlazim”, rekao je Đorđević komentarišući pisanje pojedinih medija da će Srbija poslije Mundobasketa ostati bez selektora.

“Rekao sam već igračima, mislim da je red i vrijeme. To je to. Nije bilo razgovora o nastavku. Na meni je da se povučem i da ne očekujem nikakav razgovor, jer nema potrebe. Ja znam kada čovjek, ili trener treba da napravi prvi korak. Osjećam obavezu da to uradim. Nažalost, odlazim u trenutku kada nismo uspjeli da dođemo do zacrtanog cilja”, rekao je Đorđević srpskim novinarima u Pekingu.

Đorđević je rekao da je odluku donio i prije Svjetskog prvenstva u Kini.

“Ide život u jednom drugom pravcu. Prije svega ljeto koje želim da posvetim familiji kojoj dugujem puno. Sve ovo što smo prošli svi zajedno nije bilo lako. Nisu bile lejk kvalifikacije, nije bilo lako ni takmičenje. Sve što smo prošli, i povrede i sistem takmičenja, sve je bilo jako zahtjevno.”

Selektor se zahvalio ljudima iz Saveza, kao i igračima na nevjerovatnoj saradnji u prethodnom periodu.

“Moja velika zahvalnost svim ljudima iz Saveza, prije svih Predragu Daniloviću, nekadašnjem predsjedniku Draganu Đilasu, koji me i postavio na ovo mjesto, kao i Dejanu Bodirogi, koji je u to vrijeme bio direktor muških selekcija. Želim da se zahvalim svim mojim saradnicima tokom prethodnih godina. Mislim da smo odradili jedan sjajan posao. Imali smo dobru radnu sredinu, iskrenu i profesionalnu priču. Želim da se zahvalim svim igračima koji su bili ovdje, zajedno smo se digli, zajedno su me digli. Dugujem mnogo njima. Neizmjerno ću biti zahvalan svima za ovu priliku. Zahvaljujem se i na podršci koju smo imali svih ovih godina. Mislim da je bilo ekstra”, završio je svoje obraćanje Đorđević.

Prethodno, Đorđević je prokomentarisao utakmicu protiv Češke i kao i cjelokupni turnir.

“Čestitao bih Bogdanu na sjajnom turniru. Bio je pravi vođa na terenu. Nešto nam je nedostajalo na ovom turniru, to se vidjelo i u prvom poluvremenu ove utakmice. Nismo odigrali do koske. Vjerovatno je na uticalo što se nismo svi okupili u isto vrijeme. Drugi dio smo odigrali kako treba. Imali smo teških momenata, ali smo se u drugom dijelu navikli na njihovu igru. Igra u tranziciji nam je bila odlična, nismo im dozvolili lejk poene”, rekao je Đorđević i pohvalio igru Češke.

“Čestitao bih Česima, odigrali su odličan turnir. Imaju sjajnog trenera i vidi se napredak. Satoranski čini druge igrače boljim i to je najvažnije u košarci.”

Đorđević se dotakao i organizacije samog turnira.

“Imali smo 11 izgubljnih lopti u prvom i samo dvije u drugom poluvremenu. Znamo da smo mogli mnogo bolje, ali smo ostali kratkih rukava. Organizacija turnira je nevjerovatna, sve je bilo odlično. Ali, takmičenje je bilo vrlo zahtjevno, o tome bi organizacija trebalo da razmisli. Prešli smo dalek put, nemaju sve ekipe iste uslove za igru. Igračima je potreban odmor kako bi igrali najbolju košarku.”

Na pitanje kako je igrati “nevažne” mečeve, selektor je rekao:

“Danas je bio najvažniji meč za mene i za moje igrače. I sljedeća će biti najvažnija. To ja učim svoje igrače. To je moj karakter, želio sam da probudim zmaja poslije poraza od Argentine, nisam uspio poslije poraza od Španije. Nije važno šta je bilo, već šta vas čeka. Mi smo jaki, imamo karakter, ali ostali smo kratkih rukava. Izgubili smo dva meča, obje ekipe su u finalu. Želim i njima da čestitam.”

 

Izvor:(RTS)