Vico Zeljković o nastupu banjalučkog Borca u Evropi

20.06.2020. | 15:33

Prvi čovjek Borca uvjeren je da “crveno-plavi” mogu parirati svim rivalima i izboriti plasman u narednu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope, prvi put u novijoj istoriji.

Poslije osam godina, fudbaleri Borca vraćaju se na evropsku fudbalsku scenu.

Osvajanjem četvrtog mjesta u Premijer ligi BiH, Banjalučani su stekli pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope, te s nestrpljenjem iščekuju ime rivala kojem će se suprotstaviti.

S obzirom da aktuelna sezona u dva najjača evropska klupska takmičenja, Ligi šampiona i Ligi Evrope, još nije završena, bilo je mnogo nedoumica kako će izgledati naredna.

UEFA je odlučila da odstupi od ranijeg formata, prema kojem se igralo kod kuće i u gostima, tako da će na startu kvalifikacija biti igran samo jedan meč, a žrijebom će biti određeno ko će u njemu biti domaćin.

Predsjednik Borca Vico Zeljković istakao je da nastup u Evropi nakon duge pauze mnogo znači za klub sa Gradskog stadiona, a na početku se osvrnuo na brojne probleme koje je stvorila pandemija virusa korona.

“Pandemija korona virusa utiče na sve, kako u životu, tako i u fudbalu i sigurno je da ubuduće mnoge stvari više neće biti iste. Odluka UEFA je da se u prva tri kola kvalifikacija igra po jedna utakmica i da se domaćin određuje žrijebom. Vidimo da se korona ponovo vraća u naše društvo i neke stvari ne idu kako treba, ali nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da igramo evropske utakmice ove godine”, rekao je Zeljković.

S obzirom da se još ne zna da li će Borac biti domaćin ili gost, teško je nešto planirati i konkretnije reći, ali jasno je da će “crveno-plavi” učiniti sve da se na međunarodnoj sceni pokažu u što boljem svjetlu.

“To je viša sila na koju ne možemo da utičemo. Kako nama, tako i drugima. Jedna utakmica može imati i pozitivan i negativan aspekt. Šteta će biti ako ne budemo igrali pred našom publikom, ako prisustvo gledalaca uopšte bude dozvoljeno, što u ovom trenutku niko ne može da garantuje. Ali, može biti i pozitivna ako dobijemo neki jači klub. U 90 minuta, Borac može svakoga da iznenadi i prođe dalje”, optimista je Zeljković.

Potencijalni rivali Borca su neka zvučna evropska imena poput Glazgov Rendžersa, Rozenborga, Malmea, APOEL-a… Na pitanje koga bi voljeli da izvuku na žrijebu, Zeljković je odgovorio:

“Voljeli bismo da dobijemo klub sa što manjim koeficijentom, kako bismo imali veću šansu za prolazak. Poznato je da prvo kolo donosi 260.000 evra, a eventualni prolaz u drugo kolo garantovao bi prihod od 500.000 evra bez obzira na rezultat. Jako je bitno za klub da pokuša napraviti taj korak i prvi put u novijoj istoriji plasirati se u naredno kolo. Nestrpljivi smo i čekamo ime protivnika”, zaključio je prvi čovjek Borca.

Podsjetimo, Borac je do sada dva puta nastupao u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali niti jednom nije uspio da eliminiše prvu prepreku.

U sezoni 2010/11, švajcarski drugoligaš Lozana bila je bolja u dvomeču (1:0, 1:1), da bi dvije godine kasnije Čelik iz Nikšića prošao dalje, iako na oba meča nije bilo pobjednika.

Prvi duel u Banjaluci završen je 2:2, da bi Crnogorci eliminisali Banjalučane nakon što je u revanšu bilo 1:1.

 

Izvor:(Mondo.ba)