Veliko ime u pitanju: Nekada šesti teniser svijeta – danas trener Danila Medevedeva

22.02.2024. | 12:44

Tenis nije fudbal, gromoglasni transferi nisu tako česti, ali jedan je danas privukao veliku pažnju. Nedavno penzionisani Žil Simon, nekada šesti teniser svijeta, pojačaće stručni štab Danila Medvedeva.

Glavni trener ostaje Žil Servara, takođe Francuz, ali on je bez pedigrea u vrhunskom tenisu. Očigledno je Medvedev riješio da nešto poboljša u svojoj igri, najvjerovatnije taktičke prirode, i treba mu bivši teniser Simonovog kalibra.

Ovu vijest je donio jedan francuski teniski portal koji tvrdi da u ugovoru piše da Simon putuje sa trećim teniserom svijeta najmanje deset nedjelja godišnje. Indijan Vels, koji počinje šestog marta, biće njihov prvi zajednički turnir.

Francuzi tvrde da će Simon imati sličnu ulogu koju Daren Kejhil ima u stručnom štabu Janika Sinera. Više će raditi kao savjetnik, dok će maksimalnu odgovornost i dalje imati Servara, baš kao Simone Vanjoci sa novim šampionom Australijskog opena.

Ono što bi Simon trebalo da donese Medvedevu je taktički pristup jer obojica igraju slično. I Francuz je bio neumoran sa osnovne linije, ali nije imao snagu udaraca ruskog asa. Međutim, on je svojim sjajnim promjenama tempa uspjevao to donekle da nadoknadi. S druge strane Danil je bio prvi na svijetu, ima i gren slem titulu, ali je izgubio čak pet finala.

Sa obzirom da je dva puta gubio mečeve za titulu u Melburnu posle vođstva sa 2:0 u setovima, pretprošle godine protiv Rafaela Nadala i nedavno protiv Sinera, jasno je da mu nešto nedostaje u igri. Baš taj plan B mogao bi da donese Simon.

Andrej Česnokov, bivši ruski teniser, smatra da je ovo dobra odluka njegovog zemljaka.

”Imaju sličan stil igre, Žil je sve prošao u tenisu i sve zna. Servara odlično poznaje Simona i zna šta može da donese. Uvijek ima na čemu da se radi”.

Medvedev je trenutno u teškoj situaciji. Poslije propuštene prilike u Melburnu, morao je da zbog povrede odustane od odbrane titula u Roterdamu i Dohi. Naredne nedjelje bi u Dubaiju trebalo da se vrati na teren i brani trofej. Potom u Indijan Velsu brani finale a u Majamiju titulu. Pojačanje u stručnom štabu će mu dobro doći.